- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na danie, które było wykonane podczas kulinarnych rozgrywek blogerów czyli roladkę z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej z jabłkiem i morelą na puree z dyni posypaną palonym porem :)
Składniki:
– 1 pierś z kurczaka (ok.270 g)
– 5 sztuk suszonych morel
– pół małego jabłka
– 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
– 1 cebula
– 1,5 cm korzenia imbiru
– 500 g dyni
– 1 łyżka masła
– sól, pieprz
– ostra papryka
– ćwiartka pora
Dodatkowo:
– olej do smażenia pora
– 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy do smażenia roladki
– folia spożywcza
– woda do gotowania
Składniki na 2 porcje.
Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Na blacie rozkładamy folię spożywczą, a na niej kurczaka i przykrywamy folią. Bierzemy tłuczek do mięsa i delikatnie rozbijamy mięso, lekko solimy i pieprzymy. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki, które układamy na rozbitym kurczaku. Morele kroimy na paseczki i układamy na jabłkach. Po ułożeniu owoców zwijamy roladkę.
Obok rozkładamy sobie dwa kawałki folii jeden na drugim i kładziemy szynkę szwarcwaldzką (jeden plasterek musi zachodzić na drugi). Na szynkę dajemy roladkę i zawijamy w nią. Następnie tak przygotowaną roladkę zawijamy ciasno w folię, boki folii zawiązujemy na supeł. Robimy takiego cukierka :) Roladkę wrzucamy na gotującą się lekko osoloną wodę i gotujemy pod przykryciem ok. 18 minut.
W między czasie robimy puree z dyni. W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką oraz obranym i startym imbirem. Dynię dusimy do miękkości. Jeżeli jest potrzeba to troszkę podlewamy dynię wodą żeby nam się nie przypaliła. Gotową dynię blendujemy na gładką masę.
Pora kroimy na cienkie paseczki i wrzucamy na gorący olej. Por jest gotowy gdy jest brązowy.
Ugotowaną roladę wyciągamy z wody, ściągamy z niej folię i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem i oliwą. Roladkę delikatnie podsmażamy. Wyciągając roladkę z wody należy uważać żeby się nie oparzyć ponieważ w środku może być gorąca woda.
Jak roladkę podsmażymy to kroimy ją w plasterki (ok. 1,5-2 cm).
Teraz składamy nasze danie – na talerzu dajemy puree z dyni, na nim układamy plasterki roladki i na wierzch dajemy naszego pora :)
Smacznego :)
Ten por jest niesamowity, a smakuje :D – Mniami
:)
Zrobiłem to danie i jest super !!!
Podpowiedź jeśli nie przepadacie za imbirem dajcie mniej bo w sugerowanej proporcji jest moim zdaniem za intensywny.
Potwierdzam por smakuje i dopełnia danie nie tylko estetycznie.
Cieszymy się, że danie smakowało :)