Roladka z kurczaka na puree z dyni

Magda

Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na danie, które było wykonane podczas kulinarnych rozgrywek blogerów czyli roladkę z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej z jabłkiem i morelą na puree z dyni posypaną palonym porem :)

roladka-z-kurczaka

Składniki:
– 1 pierś z kurczaka (ok.270 g)
– 5 sztuk suszonych morel
– pół małego jabłka
– 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
– 1 cebula
– 1,5 cm korzenia imbiru
– 500 g dyni
– 1 łyżka masła
– sól, pieprz
– ostra papryka
– ćwiartka pora

001

Dodatkowo:
– olej do smażenia pora
– 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy do smażenia roladki
– folia spożywcza
– woda do gotowania

Składniki na 2 porcje.

roladka-z-kurczaka-na-puree-z-dyni

Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Na blacie rozkładamy folię spożywczą, a na niej kurczaka i przykrywamy folią. Bierzemy tłuczek do mięsa i delikatnie rozbijamy mięso, lekko solimy i pieprzymy. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki, które układamy na rozbitym kurczaku. Morele kroimy na paseczki i układamy na jabłkach. Po ułożeniu owoców zwijamy roladkę.

002a

004a

Obok rozkładamy sobie dwa kawałki folii jeden na drugim i kładziemy szynkę szwarcwaldzką (jeden plasterek musi zachodzić na drugi). Na szynkę dajemy roladkę i zawijamy w nią. Następnie tak przygotowaną roladkę zawijamy ciasno w folię, boki folii zawiązujemy na supeł. Robimy takiego cukierka :) Roladkę wrzucamy na gotującą się lekko osoloną wodę i gotujemy pod przykryciem ok. 18 minut.

006a

008a

W między czasie robimy puree z dyni. W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką oraz obranym i startym imbirem. Dynię dusimy do miękkości. Jeżeli jest potrzeba to troszkę podlewamy dynię wodą żeby nam się nie przypaliła. Gotową dynię blendujemy na gładką masę.

012a

014

Pora kroimy na cienkie paseczki i wrzucamy na gorący olej. Por jest gotowy gdy jest brązowy.

015a

Ugotowaną roladę wyciągamy z wody, ściągamy z niej folię i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem i oliwą. Roladkę delikatnie podsmażamy. Wyciągając roladkę z wody należy uważać żeby się nie oparzyć ponieważ w środku może być gorąca woda.

017a

Jak roladkę podsmażymy to kroimy ją w plasterki (ok. 1,5-2 cm).

019

Teraz składamy nasze danie – na talerzu dajemy puree z dyni, na nim układamy plasterki roladki i na wierzch dajemy naszego pora :)

Smacznego :)

roladka-z-kurczaka-na-puree-z-dyni-z-porem

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



4 thoughts on “Roladka z kurczaka na puree z dyni”

  1. Zrobiłem to danie i jest super !!!
    Podpowiedź jeśli nie przepadacie za imbirem dajcie mniej bo w sugerowanej proporcji jest moim zdaniem za intensywny.
    Potwierdzam por smakuje i dopełnia danie nie tylko estetycznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *