- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Ostatnio do naszej biblioteczki trafiła kolejna pozycja kulinarna a jest nią „Sirocco” autorki Sabrina Ghayour. Sabrina pochodzi z Iranu a wychowała się w Anglii dzięki czemu nauczyła się łączyć europejskie produkty z przyprawami kuchni bliskowschodniej. Jak pisze gotuje ze składników łatwo dostępnych.
Sirocco to zbiór ponad stu przepisów na zachodnie dania wzbogacone smakami Bliskiego Wschodu. Każdy znajdzie tu coś dla siebie – pomysły na śniadania, obiady i kolacje czy przekąski na imprezy z przyjaciółmi.
Książka podzielona jest na kilka rozdziałów:
- Moja spiżarka
- Pyszne śniadania i brunche
- Małe co nieco i słone przekąski
- Piękne sałatki i dodatki
- Doskonałe dania główne
- Wspaniałe wypieki i kuszące słodkości
W rozdziale „Moja spiżarka” autorka przekazuje nam informacje co ona ma w swojej spiżarce i jak wykorzystać najpopularniejsze składniki takie jak: ostra papryka w płatkach, zatar, sumak, melasa z granatów, harissa, kiszone cytryny, marynowane chili, szafran, przyprawy w nasionach, mieszanki przypraw oraz oliwa czosnkowa.
W rozdziale „Pyszne śniadania i brunche” znajdziemy: rosti dyniowe, łódki chlebowe, pryska jajecznicę z kaczych jaj, grzanki z awokado, grzanki z patelni z dynią, szałwią i serem tulum, topione sery, pitty z boczkiem, francuskie tosty z kardamonem, naleśniki z ricottą i wiśniami, grzanki z gruszką, fetą i miodem oraz owoce w aromatycznym różanym syropie.
„Małe co nieco i słone przekąski” – tu można znaleźć takie przepisy jak: słodko-pikantne prażone orzechy, dip z suszonego bobu i nerkowców, figi smażone, dip z białej fasoli i zataru, pikantny jogurt buraczany, frytki z cukinii, faszerowane małe bakłażany, cukiniowo-ziemniaczany kuku z szafranem, latkes z cieciorką, ślimaczki z pieczarkami, karczochami i fetą, paszteciki, klopsikowe lizaki z jagnięciny i inne.
W rozdziale „Piękne sałatki i dodatki” znajdziemy wiele ciekawych i kolorowych przepisów na: sałatkę z jabłek i pestek granatu, sałatkę z pomarańczy, daktyli i rukwi wodnej, sałatkę z rzodkiewek, suszonych fig i jabłek, sałatkę z kaszy frike, sałatkę ryżową a’la grecka,sałatkę brokułową z krewetkami i fetą, kalafiora marynowanego w przyprawach, warzywa korzeniowe w przyprawach, smażoną zieloną fasolkę i inne.
Rozdział „Doskonałe dania główne” to zbiór szybkich i prostych przepisów, takich jak: tadżin cieciorkowo-dyniowy, potrawka z bakłażana, papryki i pomidorów, gruzińska potrawka z kurczaka, kurczak pieczony w cytrusach i zatarze, kofta burgery, ryż z jagnięciną, smażone kwaskowate krewetki, smażone małże w kurkumie i inne.
I na koniec mamy znajdziemy coś dla słodkich łasuchów „Wspaniałe wypieki i kuszące słodkości” a tam: aromatyczne ciasto z pasternakiem, orzechami i miodem, bułeczki cynamonowe z daktylami i skórką pomarańczową, tarta z jeżynami, ciastka z pistacjami i gorzką czekoladą, muffiny z jabłkami, rozmarynem i orzechami pekan, ciasto migdałowe z cytrusowym lukrem (bezglutenowe), pavlova (bezglutenowe), ciasto-mus z gorzkiej czekolady z kawą i kardamonem (bezglutenowe), krem limonkowo-bazyliowy (bezglutenowe), tarta tatin z pigwami oraz chałka z miodem i przyprawami.
Książka zawiera wiele smakowitych przepisów które są opatrzone pięknymi zdjęciami. Okładka mocno kolorowa która przyciąga uwagę jak również kolorowe przepisy w środku. Na pewno każdy w tej książce znajdzie coś dla siebie, również osoby nie jedzące glutenu.
Tytuł: „Sirocco”
Autor: Sabrina Ghayour
Wydawnictwo: Wydawnictwo Insignis
Ilość stron: 240
Cena: 69,99 zł.
Oprawa: twarda
Format: 240 x 189 mm