- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Zawsze kiedy w księgarni sięgamy po książkę kulinarną z przepisami, w pierwszej kolejności patrzymy na zdjęcia potraw, których przepisami chciał podzielić się autor. Jako osoby zawodowo zajmują się fotografią (głównie fotografią reportażową) obrazy są dla nas bardzo istotne i to pierwsze przyciąga nasze oko, a w drugiej kolejności treść – hym… powinno być odwrotnie choć w sumie świetnie zdjęcie potrawy od razu zachęca nas do tego aby wypróbować przepis, a tym samym kupić taką książkę :) Tym razem było zdecydowanie inaczej gdyż oprócz zdjęcia autorki książki na okładce o innych fotografiach możemy zapomnieć. Same białe karty przedrukowane czytelną czcionką z mocno ograniczonymi rycinami. Mowa tu o książce “Gotuj z Julią” autorstwa Juli Child, której polskie wydanie można było już nabyć w 2011 r.
Wiele razy spotykaliśmy się z książkami Julii Child, ale nigdy nie zagościły w naszych rekach dłużej niż moment i pozostawały na sklepowych pułkach co było podyktowane tym o czym pisaliśmy na wstępie. Kiedy jednak obejrzeliśmy film “Julie i Julia” zmieniło się nasze podejście do bezbarwnych poradników kulinarnych ponieważ obraz w jakim została pokazana autorka książki Gotuj z Julią, a zagrana przez Meryl Streep spowodował, że chęć przeczytania porad i przepisów była większa niż oglądnięcie kilku kolorowych obrazków – tak nawiasem mówiąc druga bohaterka filmu jest blogerką kulinarną więc film idealnie wpasowuje się w nasz klimat :)
W książce Gotuj z Julią nie znajdziemy przepisów na wymyślne dania. Nie znajdziemy tez przepisów na fantazyjne desery jakie np. tworzy Adriano Zumbo. Czy to źle? Nie, bo w zamian znajdziemy masę prostych przepisów, a przede wszystkim porad, z których powinien skorzystać i które powinien zapamiętać każdy kto zabiera się za sztukę gotowania. Sami często szukamy jakiś wymyślnych przepisów ale parę miesięcy temu dostrzegliśmy, że chcielibyśmy poznać też podstawowe tajniki gotowania dlatego zapisaliśmy się na kurs do jednej z krakowskich szkół gastronomicznych. Ta książka jest właśnie takim papierowym rodzajem szkoły i naszych zajęć gdzie dowiesz się czym np. różni się bulion od rosołu – to może wydawać się jasne i proste pytanie ale przysparza wiele kłopotów odpowiadającym :)
Książka podzielona jest na działy jak:
– zupy i sosy
– sałatki i dressingi
– warzywa
– mięso, drób i ryby
– jajka
– pieczywo, naleśniki i tarty
– ciasta i ciasteczka
gdzie umieszczone są zasady przyrządzania konkretnych potraw i przepisy na nie.
Dzięki książce Juli nauczymy się robić sos beszamelowy, pyszny rosół czy świetny biszkopt, który będzie podstawą do wykonania fantastycznych tortów. Każdy przepis ma gramatury, ilości porcji i dokładny opis krok po kroku więc nie powinno być najmniejszego kłopotu aby potrawy wykonać. Dodatkowo należy nadmienić, że zwarte w książce przepisy i porady są idealnymi fundamentami naszej wiedzy kulinarnej, dzięki której w kolejnych kuchennych zmaganiach będziemy mogli ją rozbudowywać o nasze smakowe wizje.
Jeżeli chcecie się przekonać jak gotowanie może być proste to zachęcamy do zakupu lub pożyczenia wspomnianej książki bo na pewno wiele dzięki niej zyskacie, a my wkrótce podzielimy się z Wami dwoma przepisami z niniejszej książki czyli brokułem z sosem beszamelowym oraz ……, a to już zobaczycie ;)
Tytuł: Gotuj z Julią
Autor: Julia Child
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Ilość stron: 252
Cena: 32,90 zł.
Oprawa: miękka
A dla Wszystkich ciekawych autorki opisywanej książki, krótki filmik z jej poczynaniami kulinarnymi :)