Puszyste ciasto czekoladowo orzechowe

Magda

Nie ma to jak pyszne i puszyste ciasto a do tego z dodatkiem czekolady. Dlatego mamy dla Was przepis na ciasto czekoladowo orzechowe :)

Puszyste ciasto czekoladowo orzechowe - Kuchenne Wariacje

Składniki na ciasto czekoladowe:

– 200 g mąki z orzechów arachidowych
– 200 g czekolady gorzkiej 70%
– 200 g masła 82%
– 160 g cukru trzcinowego
– 1 łyżka kakao
– 4 jajka
– 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
– 2 szczypty soli
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo trochę masła i kakao do wysmarowania formy oraz cukier puder do posypania ciasta.

Forma o średnicy 20-21 cm.

Najpierw rozpuszczamy w garnku na małym ogniu masło z czekoladą i pozostawiamy do wystudzenia.

Teraz miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. W misce mieszamy mąkę, kakao, cukier z wanilią i proszek do pieczenia. Do ubitych jajek dodajemy partiami mąkę z dodatkami oraz rozpuszczone masło z czekoladą i delikatnie mieszamy.

Dół formy wykładamy papierem a boki smarujemy masłem i oprószamy kakao. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra/dół) do temperatury 180 stopni. Ciasto pieczemy 35-40 minut (do suchego patyczka), pozostawiamy w wyłączonym piekarniku jeszcze 5 minut i wyciągamy.

Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i delektujemy się :)

Smacznego :)

Puszyste ciasto czekoladowo orzechowe - Kuchenne Wariacje

Inspiracja “Backen macht glücklich”

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



10 thoughts on “Puszyste ciasto czekoladowo orzechowe”

  1. Smaczny przepis, miałam zapas mąki arachidowej i nie wiedziałam co z nią zrobić. Ciasto wyszło identycznie jak na zdjęciu. W smaku bardzo dobre czekoladowo-orzechowe. Jedyny minus ze jest dość mocno tłuste. Ale raz na jakiś czas można na pewno je zrobić.

        1. Myślę że mąkę orzechową można zamienić na migdałową, z innych mąk nie próbowaliśmy bo byłby to już całkiem inny przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *