Placuszki z cukini

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Bardzo lubimy cukinię pod różnymi postaciami więc tym razem mamy dla Was propozycję placuszków z wykorzystaniem tego warzywa :)

DSC_3413x900Składniki:
– 1 cukinia zielona
– 1 cukinia żółta
– 1 szalotka
– 1 ząbek czosnku
– 1 jajko
– 6 łyżek mąki
– sól, pieprz

Dodatkowo olej do smażenia.

Porcja dla 2 osób, ok. 8 sztuk

Najpierw cukinie myjemy i odcinamy końcówki. Jeżeli cukinie są młode to od razu ścieramy je na tarce o grubych oczkach a jak trochę starsze to dobrze wydrążyć środek z nasionami. Startą cukinię lekko solimy i zostawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie cukinię odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy jajko, posiekaną szalotkę i czosnek, mąkę, przyprawy i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron. Polecamy zjeść zaraz po upieczeniu gorące i chrupiące :)

Smacznego :)

DSC_3415x900

placki-z-cukinii

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



6 thoughts on “Placuszki z cukini”

  1. Mniam mniam. Wygląda to bardzo apetycznie! Aż mi już ślinka cieknie na myśl o takich placuszkach z cukinii. Generalnie bardzo lubię takie jarskie rzeczy bo osobiście nie przepadam za mięsem. Muszę wypróbować ten przepis bo mam sporo cukinii na działce, więc będzie okazja by z niej skorzystać. Dzięki za smakowity przepis!

Skomentuj Gosia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *