Placki z dyni

Magda

Musimy przyznać, że nasze rodzinne dyniowe potyczki to fajny sposób na spędzenie czasu jak również na małe współzawodnictwo w jednej kuchni :) Dzięki temu każde z nas mogło się wykazać inwencją twórczą :) a jako, że tematem potyczek są PLACKI to dzisiaj coś odmiennego do standardowych placków ziemniaczanych niemniej równie pyszne – placki dyniowe :)

placki-z-dyniSkładniki:
– 500 g dyni hokkaido
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 marchewka
– 1 ziemniak
– 2 jajka
– 6 łyżek mąki ziemniaczanej
– sól, pieprz, imbir
– kilka gałązek natki pietruszki
– olej do smażenia

Składniki na ok 10-12 sztuk placuszków.

Cebulę i czosnek obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Marchewkę, ziemniaka i dynię obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeżeli dysponuje ktoś malakserem może wszystko zetrzeć dużo szybciej niż na tarce.

W garnku mieszamy nasze wszystkie warzywa, przyprawiamy, dodajemy jajka, mąkę i dokładnie mieszamy. Na koniec siekamy natkę pietruszki i dodajemy. Masa dyniowa jest rozpadająca ale jak przekładamy ją na patelnię to możemy ładnie uformować.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki. Najlepiej jeść świeże placuszki bo są pysznie chrupiące. Placuszki możemy podać ze śmietaną lub ulubionym sosem.

Smacznego :)

placki-z-dynia

Sposób na dynię 2015

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *