- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Musimy przyznać, że nasze rodzinne dyniowe potyczki to fajny sposób na spędzenie czasu jak również na małe współzawodnictwo w jednej kuchni :) Dzięki temu każde z nas mogło się wykazać inwencją twórczą :) a jako, że tematem potyczek są PLACKI to dzisiaj coś odmiennego do standardowych placków ziemniaczanych niemniej równie pyszne – placki dyniowe :)
Składniki:
– 500 g dyni hokkaido
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 marchewka
– 1 ziemniak
– 2 jajka
– 6 łyżek mąki ziemniaczanej
– sól, pieprz, imbir
– kilka gałązek natki pietruszki
– olej do smażenia
Składniki na ok 10-12 sztuk placuszków.
Cebulę i czosnek obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Marchewkę, ziemniaka i dynię obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeżeli dysponuje ktoś malakserem może wszystko zetrzeć dużo szybciej niż na tarce.
W garnku mieszamy nasze wszystkie warzywa, przyprawiamy, dodajemy jajka, mąkę i dokładnie mieszamy. Na koniec siekamy natkę pietruszki i dodajemy. Masa dyniowa jest rozpadająca ale jak przekładamy ją na patelnię to możemy ładnie uformować.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki. Najlepiej jeść świeże placuszki bo są pysznie chrupiące. Placuszki możemy podać ze śmietaną lub ulubionym sosem.
Smacznego :)