Pierożki z serkiem Almette i musem jabłkowo-figowym

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Małe co nie co na słodki obiadek czyli pierożki z serkiem Almette i musem jabłkowo-figowym.

Składniki:
1. Ciasto:
– 250g mąki pszennej
– 1/2 szklanki letniej wody
– szczypta soli
2. Nadzienie:
– serek Almette z gruszką i jabłkiem
3. Mus
– 1 jabłko
– 1 figa
– 2 łyżki cukru
– szczypta cynamonu

Zaczynamy od ciasta. Najpierw wyrabiamy ciasto aż przestanie się kleić. Następnie rozwałkowujemy na grubość 3-4mm i wycinamy szklanką kółeczka. Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie wyciętych kółeczek na cieńsze na których środek nakładamy po łyżce serka Almette i sklejamy w małą saszetkę. Saszetki wrzucamy na gotującą się wodę i je zostawiamy na 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy mus. Obieramy jabłko i dusimy chwilę razem z figą i cukrem. Kiedy jabłko zmięknie całość blendujemy na jednolitą masę.

Po ugotowaniu pierożków nakładamy razem z ciepłym musem :)

 

DSC_8704x900

 

DSC_8721x900

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *