- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Małe co nie co na słodki obiadek czyli pierożki z serkiem Almette i musem jabłkowo-figowym.
Składniki:
1. Ciasto:
– 250g mąki pszennej
– 1/2 szklanki letniej wody
– szczypta soli
2. Nadzienie:
– serek Almette z gruszką i jabłkiem
3. Mus
– 1 jabłko
– 1 figa
– 2 łyżki cukru
– szczypta cynamonu
Zaczynamy od ciasta. Najpierw wyrabiamy ciasto aż przestanie się kleić. Następnie rozwałkowujemy na grubość 3-4mm i wycinamy szklanką kółeczka. Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie wyciętych kółeczek na cieńsze na których środek nakładamy po łyżce serka Almette i sklejamy w małą saszetkę. Saszetki wrzucamy na gotującą się wodę i je zostawiamy na 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy mus. Obieramy jabłko i dusimy chwilę razem z figą i cukrem. Kiedy jabłko zmięknie całość blendujemy na jednolitą masę.
Po ugotowaniu pierożków nakładamy razem z ciepłym musem :)