- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 20, 2020
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 9, 2020
- Kalafior z dynią i cukinią w sosie pomidorowym (post Dąbrowskiej) - Luty 25, 2020
Jeżeli spodziewacie się gości i nie wiecie co im na szybko podać to polecamy Wam tą pyszną przekąskę, która na pewno zasmakuje każdemu :)
Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
– 400 g pieczarek
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 70 g sera żółtego
– 1 białko
– kilka gałązek natki pietruszki
– sól, pieprz
Składniki na ok. 16 sztuk.
Na patelni rozpuszczamy masło. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy a gdy się zeszkli dodajemy pieczarki (obrane i pokrojone w kostkę). Przyprawiamy solą i pieprzem. Jak pieczarki się usmażą zostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty (8 cm x 8 cm). Brzegi smarujemy białkiem. Na środek każdego kwadratu kładziemy po łyżce pieczarek i troszkę sera żółtego. Z kwadratów robimy trójkąty, mocno ściskamy boki i zwijamy 2 końce razem. Gotowe pierożki smarujemy z wierzchu białkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy 20 minut aż wierzch się zrumieni.
Smacznego :)
Świetny pomysł. I tak ładnie wygląda :)
Dziękujemy :)