- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj mamy dla Was kolejną propozycję z kuchni greckiej – są to pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą. Danie to można też zrobić w formie takiej lazani zwanej spanakopitą.
Składniki:
– 1 łyżka masła
– 1 czerwona cebula
– 2 ząbki czosnku
– 200 g świeżego szpinaku
– 70 g sera feta
– 3 suszone pomidory
– sól, pieprz
– ciasto filo
– 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo 2 łyżki masła do smarowania.
Składniki na ok. 8 sztuk.
Masło rozpuszczamy w rondelku i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek i za chwilę posiekane liście szpinaku. Pod koniec duszenia szpinaku dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Gotowy szpinak zostawiamy do przestygnięcia. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy i doprawiamy.
Z ciasta filo ucinamy długie, szerokie paski. Masło rozpuszczamy do smarowania. Jeden pas ciasta smarujemy masłem i przykrywamy drugim, który również smarujemy masłem. Na końcu ciasta dajemy 1 łyżkę nadzienia i zawijamy w trójkąt (kilka razy dopóki pas ciasta się nie skończy). Tak zawinięte ciasto smarujemy masłem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut aż się zarumieni.
Smacznego :)
Pysznosci! Pojadłbym!
Pozdrawiam!
Ciasto filo jest wyrabiane z mąki pszennej. Czy używa Pani jakiegoś innego ciasta filo, niż tradycyjnie sprzedawane w sklepach?
Tradycyjne ciasto filo używaliśmy jak jeszcze nie byliśmy na diecie bezglutenowej. Nie szukaliśmy wersji bezglutenowej.