Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą

Magda

Dzisiaj mamy dla Was kolejną propozycję z kuchni greckiej – są to pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą. Danie to można też zrobić w formie takiej lazani zwanej spanakopitą.

pierozki-z-ciasta-filo

Składniki:
– 1 łyżka masła
– 1 czerwona cebula
– 2 ząbki czosnku
– 200 g świeżego szpinaku
– 70 g sera feta
– 3 suszone pomidory
– sól, pieprz
– ciasto filo
– 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo 2 łyżki masła do smarowania.

Składniki na ok. 8 sztuk.

pierozki-z-ciasta-filo-ze-szpinakiem

Masło rozpuszczamy w rondelku i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek i za chwilę posiekane liście szpinaku. Pod koniec duszenia szpinaku dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Gotowy szpinak zostawiamy do przestygnięcia. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy i doprawiamy.
Z ciasta filo ucinamy długie, szerokie paski. Masło rozpuszczamy do smarowania. Jeden pas ciasta smarujemy masłem i przykrywamy drugim, który również smarujemy masłem. Na końcu ciasta dajemy 1 łyżkę nadzienia i zawijamy w trójkąt (kilka razy dopóki pas ciasta się nie skończy). Tak zawinięte ciasto smarujemy masłem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut aż się zarumieni.

Smacznego :)

DSC_4180x

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



3 thoughts on “Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą”

  1. Ciasto filo jest wyrabiane z mąki pszennej. Czy używa Pani jakiegoś innego ciasta filo, niż tradycyjnie sprzedawane w sklepach?

    1. Tradycyjne ciasto filo używaliśmy jak jeszcze nie byliśmy na diecie bezglutenowej. Nie szukaliśmy wersji bezglutenowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *