Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Dzisiaj mamy dla Was kolejną propozycję z kuchni greckiej – są to pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą. Danie to można też zrobić w formie takiej lazani zwanej spanakopitą.

pierozki-z-ciasta-filo

Składniki:
– 1 łyżka masła
– 1 czerwona cebula
– 2 ząbki czosnku
– 200 g świeżego szpinaku
– 70 g sera feta
– 3 suszone pomidory
– sól, pieprz
– ciasto filo
– 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo 2 łyżki masła do smarowania.

Składniki na ok. 8 sztuk.

pierozki-z-ciasta-filo-ze-szpinakiem

Masło rozpuszczamy w rondelku i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek i za chwilę posiekane liście szpinaku. Pod koniec duszenia szpinaku dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Gotowy szpinak zostawiamy do przestygnięcia. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy i doprawiamy.
Z ciasta filo ucinamy długie, szerokie paski. Masło rozpuszczamy do smarowania. Jeden pas ciasta smarujemy masłem i przykrywamy drugim, który również smarujemy masłem. Na końcu ciasta dajemy 1 łyżkę nadzienia i zawijamy w trójkąt (kilka razy dopóki pas ciasta się nie skończy). Tak zawinięte ciasto smarujemy masłem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut aż się zarumieni.

Smacznego :)

DSC_4180x

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



3 thoughts on “Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą”

  1. Ciasto filo jest wyrabiane z mąki pszennej. Czy używa Pani jakiegoś innego ciasta filo, niż tradycyjnie sprzedawane w sklepach?

    1. Tradycyjne ciasto filo używaliśmy jak jeszcze nie byliśmy na diecie bezglutenowej. Nie szukaliśmy wersji bezglutenowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *