- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Kolejna dawka kaszanych specjałów – tym razem papryka faszerowana kuskusem :)
Składniki:
– 1/3 szklanki kaszy kuskus (ok.70g)
– 1/3 szklanki wody
– 2 duże papryki
– 1 pierś z kurcza1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 8 pomidorków koktajlowych
– 8 kosteczek sera feta
– 2 łyżki oliwy
– sól, pieprz
Porcja na 2 osoby.
Najpierw przekrawamy papryki na połówki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Następnie papryki lekko smarujemy oliwą i środek solimy i pieprzymy. Tak przygotowane papryki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy 15 minut.
W między czasie do miski wsypujemy kuskus i zalewamy go gorącą wodą i pozostawiamy na 5 minut aby nam kasza napęczniała wodą. Potem dodajemy oliwę, przyprawiamy solą i pieprzem a następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pomidorki pokrojone na połówki oraz fetę pokrojoną w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie i delikatnie mieszamy.
Teraz wyciągamy paprykę i faszerujemy ją kuskusem i wkładamy jeszcze na 10 minut do piekarnika.
Smacznego :)
Zawsze lubiałęm eksperymentowa z potrawami jednak to będzie chyba jeden z największych moich eksperymentów. Ciekawe papryka, która jest podawana z kuskus. Owszem słyszałem kiedy o gotowanej papryce, ale w takiej postaci spotykam się z tym warzywem po raz pierwszy. Oczywicie nie dawno postanowiłem stawia sobie różne wyzwania, które należy wykonac. PEwnie papryka w takiej postaci będzie jednym z takich wyzwań.