- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Ostatnio wpadła w nasze ręce jeszcze dynia piżmowa i tym sposobem mamy dla Was kolejny przepis z książki Szymona Kubickiego “Facet i Kuchnia – smacznie, kreatywnie i bez glutenu” na pieczoną dynię piżmową z jajkiem i prosciutto.
Składniki na pieczoną dynię piżmową:
– 2 małe dynie piżmowe
– ok. 12 plasterków prosciutto
– 4 jajka
– 4 łyżki parmezanu
– masło lub oliwa
– kilka szczypt wędzonej papryki
– kilka szczypt suszonej mięty
– sól
– pieprz
Składniki dla 2-4 osób.
Dynie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Dynie lekko nacinamy coś na kształt kratki. Wierzch każdej połówki smarujemy masłem lub oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Połówki dyni układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na górny poziom i pieczemy 45-60 minut.
Po tym czasie wyjmujemy dynie z piekarnika i na każdej połówce dyni rozkładamy plasterki prosciutto. Rozbijamy jajka i ostrożnie przekładamy żółtko w miejscu po gnieździe nasiennym. Jeżeli dynie są duże można dodać więcej żółtek. Trzeba uważać żeby żółtko się nie rozlało. Dynię posypujemy parmezanem, wędzoną papryką i suszoną miętą.
Dynię wkładamy z powrotem do piekarnika ale tym razem na środkowy poziom. Pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut w zależności czy żółtko chcemy mieć bardziej lub mniej płynne.
Smacznego :)