Pieczona dynia piżmowa z jajkiem i prosciutto

Magda

Ostatnio wpadła w nasze ręce jeszcze dynia piżmowa i tym sposobem mamy dla Was kolejny przepis z książki Szymona Kubickiego “Facet i Kuchnia – smacznie, kreatywnie i bez glutenu” na pieczoną dynię piżmową z jajkiem i prosciutto.

Pieczona dynia piżmowa

Składniki na pieczoną dynię piżmową:

– 2 małe dynie piżmowe
– ok. 12 plasterków prosciutto
– 4 jajka
– 4 łyżki parmezanu
– masło lub oliwa
– kilka szczypt wędzonej papryki
– kilka szczypt suszonej mięty
– sól
– pieprz

Składniki dla 2-4 osób.

Dynie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Dynie lekko nacinamy coś na kształt kratki. Wierzch każdej połówki smarujemy masłem lub oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Połówki dyni układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na górny poziom i pieczemy 45-60 minut.

Po tym czasie wyjmujemy dynie z piekarnika i na każdej połówce dyni rozkładamy plasterki prosciutto. Rozbijamy jajka i ostrożnie przekładamy żółtko w miejscu po gnieździe nasiennym. Jeżeli dynie są duże można dodać więcej żółtek. Trzeba uważać żeby żółtko się nie rozlało. Dynię posypujemy parmezanem, wędzoną papryką i suszoną miętą.

Dynię wkładamy z powrotem do piekarnika ale tym razem na środkowy poziom. Pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut w zależności czy żółtko chcemy mieć bardziej lub mniej płynne.

Smacznego :)

Pieczona dynia piżmowa

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *