- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Kiedy te pianki pojawiły się na blogu Ashlee wiedzieliśmy, że musimy je zrobić – jakoś ciężko jest się im oprzeć pomimo tej słodyczy :) Tak więc postanowiliśmy przygotować nasza wersję i w ten sposób powstał przepis na fantastyczne pianki marshmallow z karmelem w czekoladowej otoczce :)
Składniki na czekoladowe marshmallow:
Karmel:
– 115g masła
– 225g brązowego cukru muscovado
– szczypta soli
– 190g syropu kukurydzianego*
– 200g słodzonego skondensowanego mleczka
Pianki:
– 15g żelatyny
– 60ml zimnej wody do napęcznienia żelatyny
– 420g cukru kryształ
– 250 ml wody
– 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Polewa:
– 100g czekolady białej
– 100g czekolady mlecznej
– 150g czekolady gorzkiej
Forma prostokątna 23cm x 33cm.
* syrop taki można kupić w sklepach typu kuchnie świata (lokalnych lub internetowych)
Karmel.
W pierwszej kolejności przygotowujemy część karmelową naszych czekoladowych pianek. W rondelku rozpuszczamy cukier, masło i sól. Następnie dodajemy syrop kukurydziany i mieszamy. Na koniec dodajemy mleczko skondensowane, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia aż nasz karmel osiągnie temperaturę ok. 115 stopni (zdecydowanie przyda się termometr cukierniczy). Taka temperatura spowoduje że karmel będzie miękki i ciągliwy. Jeżeli chcemy aby był twardszy to przetrzymujemy go na gazie aż osiągnie temperaturę 118 stopni. Gotowy karmel przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ewentualnie wysmarowanym roztopionym masłem. Odstawiamy do przestudzenia.
Pianka.
Teraz zabieramy się za piankę. Żelatynę mieszamy z zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. W rondelku rozpuszczamy cukier w drugiej części wody razem z cukrem z prawdziwą wanilią. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Całość doprowadzamy do lekkiego wrzenia i gotujemy przez 15 minut. Mieszankę zdejmujemy z gazu i studzimy. Następnie miksujemy wystudzony syrop na bardzo gęstą, białą i lśniącą masę – naszym poczciwym zelmerem trwało to ok. 15 minut. Masę przekładamy na wystudzony karmel, wyrównujemy i zostawiamy do zastygnięcia przynajmniej przez 12 godzin.
Polewa.
Karmel z piankę wkładamy do lodówki i chłodzimy przez godzinę – dzięki temu będzie się lepiej kroić i łatwiej przylgnie czekolada. W tym czasie rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej (najlepiej byłoby zatemperować czekoladę ale to nie konieczność ;) ). Kiedy czekolada ostygnie ale nie zastygnie tniemy piankę z karmelem na kwadraciki (takie 3cm x 3cm – po każdym cięciu dobrze jest opłukać nóż aby się nie kleił), zanurzamy w czekoladzie, kładziemy na blaszkę i schładzamy w lodówce.
Smacznego :)
Źródło: ashleemarie.com