Dziś mamy dla Was bardzo prostą i efektowną przekąskę na przyjęcia i nie tylko – parówki w cieście francuskim :)
Składniki na parówki w cieście francuskim:
– 6 parówek ( długość 17 cm)
– 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL lub własnoręcznie zrobionego (tutaj przepis na ciasto francuskie)
– 1 jajko
– chili
Dodatkowo patyczki do szaszłyków a jak nie macie to tak jak u nas makaron spaghetti.
Składniki dla 3 osób.
Z ciasta francuskiego wycinamy płaty 8×21 cm. Na środku kładziemy parówkę. Ciasto składamy na pół i łączenie dobrze dociskamy i podwijamy pod spód patrząc żeby zawinięcie połączyło się z ciastem. Następnie kładziemy zawiniętą parówkę pomiędzy patyczki lub makaron.
Parówki nacinamy nożem, ale nie do końca żeby nam się nie przerwały – to właśnie ułatwiają nam patyczki. Całą parówkę nacinamy w równych odstępach.
Pocięte parówki zwijamy pociętą częścią na zewnątrz i łączymy. Przecięcia parówek wyrównujemy palcami aby po upieczeniu były równe.
Przygotowane parówki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy chili.
Tak przygotowane parówki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 25-30 minut aż ciasto się ładnie zarumieni.
Smacznego :)
Wyglądają bardzo efektownie :) Aż dziw, że takie cuda można wyczarować z prozaicznych parówek :)