- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj przedstawiamy przepis na makaron orecchiette z brukselką i wędzonym boczkiem, który pochodzi z książki Donny Hay “Szybko, świeżo, prosto”. Bardzo szybki i łatwy przepis dla każdego :) A do tego bardzo smaczne danie :)
Składniki:
– 200 g makaronu orecchiette
– 300 g brukselki
– 2 ząbki czosnku
– 30 g masła
– 8 plasterków wędzonego boczku
– 1 łyżeczka liści oregano
– 165 ml śmietany kremówki 30%
– 2 łyżki soku z cytryny
– drobno starty parmezan do posypania
Porcja dla 2 osób.
Najpierw układamy na blasze plasterki wędzonego boczku i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury ok. 180 stopni i pieczemy aż boczek się mocno zrumieni. W oryginalnym przepisie jest do wyboru pancetta lub wędzony boczek.
W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.
Teraz zabieramy się za brukselkę którą kroimy na ćwiartki. Jeżeli używamy brukselkę mrożoną to zalewamy ją na chwilę wrzątkiem i też kroimy na ćwiartki. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy roztarty czosnek oraz oregano i smażymy ok. 1 minuty. Następnie wrzucamy brukselkę i smażymy ok. 5-10 minut żeby brukselka nam zmiękła. Teraz wlewamy śmietankę i sok z cytryny. Na koniec dodajemy ugotowany makaron al dente.
Na talerz wykładamy makaron, a na wierzch kładziemy kawałki boczku i posypujemy parmezanem jeżeli oczywiście mamy na to mamy ochotę.
Smacznego :)
Pięknie to wyglada. O ksiazce słyszałam, ale jeszcze nie widziałam :)
Przyznam że ma świetny smak więc polecamy do wypróbowania :) A co do książki to warto ją mieć w swojej biblioteczce :)