Z okazji Dnia Św. Patryka zapraszamy Was na nasze zielone mufinki z nadzieniem agrestowo-kiwi i kremem waniliowym.
Składniki:
Ciasto: – 2 szklanki mąki pszennej – 3/4 szklanki cukru – 100g dżemu agrestowego z kiwi – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – 1/3 łyżeczki soli – 1/4 szklanki wody – 100g jogurtu naturalnego – 1/3 szklanki oleju roślinnego – kilka kropel barwnika zielonego w żelu |
Krem do dekoracji: – 250g serka mascarpone – 200g śmietany 30% – 1/2 szklanki cukru pudru waniliowego – 1 kiwi |
Najpierw przesiewamy mąkę i wsypujemy do niej cukier, sodę i sól. Wszystko razem mieszamy i dodajemy wodę, jogurt, olej oraz kilka kropel barwnika (najlepiej w żelu ale ten sypki tez się sprawdzi ;) )). Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę i zaczynamy nakładać do papilotek (tak do połowy). Następnie nakładamy po łyżeczce dżemu który wcześniej wrzucamy na chwilę do zamrażalnika i przykrywamy go masą tak w sumie do 3/4 papilotki.
Gotowe mufinki wkładamy do nagrzanego piekarnik do 175 stopni i pieczemy ok. 25-30 minut.
Po wystygnięciu mufinek robimy krem. Najpierw ubijamy śmietanę a następnie powoli wsypujemy cukier dalej ubijając. Na końcu dorzucamy serek mascarpone i jeszcze chwilę ubijamy. Gotowy krem przekładamy do szprycy i dekorujemy mufinki. Na wierzch każdej udekorowanej mufinki kładziemy kawałeczek kiwi i możemy już wcinać :)
Smacznego :)
Ależ są śliczne!