Muffinki pistacjowe z kremem cytrynowym

słodki facet

Dzisiaj coś dla tych, którym pistacje nie są obojętne czyli muffinki pistacjowe :)

Składniki:

Ciasto:
– 120g cukru
– 130g mąki pszennej
– 80g mielonych pistacji
– 100g jogurtu naturalnego
– 70g masła
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/3 łyżeczki soli
– 1/2 szklanki wody
– łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem:
– 250g serka mascarpone
– 200g śmietany 30%
– 50g cytrynowego cukru pudru
– skórka starta z połowy cytryny
– kilka pokruszonych pistacji do ozdoby

W pierwszej kolejności ucieramy masło z cukrem. Następnie dodajemy jogurt oraz wodę i dalej mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę z sodą i solą, zmielone pistacje i dodajemy ekstrakt. Mieszamy i gotową masą wypełniamy do wysokości 3/4 nasze papilotki. Muffinki pieczemy przez 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Kolejny krok to krem. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone oraz startą skórkę z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Kiedy muffinki wystygną nakładamy krem i posypujemy posiekanymi pistacjami :)

001

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



2 thoughts on “Muffinki pistacjowe z kremem cytrynowym”

  1. To zdecydowanie coś dla mnie, wyglądają bosko, już sobie ich smak wyobrażam… Mniam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *