Latest posts by słodki facet (see all)
Dzisiaj coś dla tych, którym pistacje nie są obojętne czyli muffinki pistacjowe :)
Składniki:
Ciasto: – 120g cukru – 130g mąki pszennej – 80g mielonych pistacji – 100g jogurtu naturalnego – 70g masła – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – 1/3 łyżeczki soli – 1/2 szklanki wody – łyżeczka ekstraktu waniliowego |
Krem: – 250g serka mascarpone – 200g śmietany 30% – 50g cytrynowego cukru pudru – skórka starta z połowy cytryny – kilka pokruszonych pistacji do ozdoby |
W pierwszej kolejności ucieramy masło z cukrem. Następnie dodajemy jogurt oraz wodę i dalej mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę z sodą i solą, zmielone pistacje i dodajemy ekstrakt. Mieszamy i gotową masą wypełniamy do wysokości 3/4 nasze papilotki. Muffinki pieczemy przez 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Kolejny krok to krem. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone oraz startą skórkę z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Kiedy muffinki wystygną nakładamy krem i posypujemy posiekanymi pistacjami :)
To zdecydowanie coś dla mnie, wyglądają bosko, już sobie ich smak wyobrażam… Mniam!
Dzięki :) Smakują super :)