- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Na ostatnim Małopolskim Smaku w Miechowie przygotowaliśmy muffinki, które nazwaliśmy Małopolski Smak :) Było to podyktowane tym, że do ich wypieków użyliśmy produktów lokalnych dostawców tj. śliwki suskiej sechlońskiej i jabłek łąckich :)
Składniki na babeczki:
– 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
– 3/4 szklanki cukru
– 1 kopiata łyżeczka cynamonu
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/3 łyżeczki soli
– ½ szklanki wody
– 100g jogurtu naturalnego
– 1/3 szklanki oleju
Nadzienie:
– 2 średnie jabłka łąckie (produkt lokalny)
– 7 śliwek suska sechlońska (produkt lokalny)
– 2 łyżeczki cukru
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
Posypka:
– troszkę cukru pudru waniliowego
Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Obieramy i kroimy jabłka na małe kawałeczki, do których dodajemy pokrojone śliwki, cukier kryształ i cukier waniliowy. Stawiamy na gazie i dusimy aż jabłka zmiękną.
Kiedy nadzienie będzie gotowe zabieramy się za ciasto. Najpierw przesiewamy mąkę do której dodajemy cukier, cynamon, sól, sodę, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Następnie do suchych składników dodajemy wodę, jogurt i olej. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i przekładamy do papilotek – gdzieś do połowy wysokości. Do masy w papilotkach dodajemy po łyżeczce naszego nadzienia.
Foremkę z naszymi papilotkami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy przez 30 minut.
Po wystudzeniu posypujemy muffinki cukrem pudrem.
Smacznego :)
świetne połączenie smaków, trzeba korzystać z owoców puki są:)
dokładnie :)
Małopolski smak, faktycznie ;)