- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Na koniec tygodnia proponujemy kolejne muffinki w naszym wykonaniu :) Jeżeli lubicie kokos i miętę to to połączenie będzie dla Was idealne :)
Składniki:
Ciasto: – 120g cukru – 200g mąki pszennej – 100g wiórek kokosowych – 100g jogurtu naturalnego – 70g masła – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 2 jajka – 1/2 szklanki wody – łyżeczka ekstraktu waniliowego |
Krem: – 250g serka mascarpone – 200g śmietany 30% – 50g cukru pudru – 15ml likieru miętowego – kilkanaście listków mięty – 1 opakowanie śmietan-fix |
Zaczynamy od utarcia masła z cukrem. Kiedy już się z tym uporamy dodajemy jajka i dalej miksujemy. Po zmieszaniu dodajemy jogurt, wodę i ekstrakt waniliowy. Wszystko mieszamy i wsypujemy mąkę oraz wiórka kokosowe. Całą masę przekładamy do papilotek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni na 25 minut. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia i bierzemy się za krem.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie dorzucamy serek mascarpone razem z posiekanymi listkami mięty oraz śmietan-fixem. Wszystko delikatnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wlewamy likier miętowy, mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego jednocześnie dekorując nasze wystudzone babeczki :) Słodki i orzeźwiający smak muffinek niejednemu przypadnie do gustu tylko warto pamiętać, że nawet niewielka ilość likieru miętowego może być nie wskazana dla naszych najmłodszych ;)
Twoje kokosowe mufinki wygladaja bardzo apetycznie, przepieknie prezentuja sie na zdjeciach, pozdrawiam
Kokos i mięta? Na takie połączenie sama bym nie wpadła… :)
a widzisz :)