- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dziś przedstawiamy kolejne danie z kuchni meksykańskiej, którym jest zupa z opiekanych pomidorów i papryki. Bardzo smaczna i aromatyczna dzięki pieczonym warzywom, która na pewno przypasuje każdemu :)
Składniki:
– 500 g czerwonej papryki
– 950 g czerwonych pomidorów
– 1 duża papryczka chili
– 1 duża cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 szklanka bulionu warzywnego
– oliwa
– jogurt naturalny
Porcja dla 2 osób
Najpierw rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Kiedy piekarnik się grzeje to przygotowujemy blachę, paprykę i pomidory. Blachę smarujemy oliwą. Paprykę czyścimy z ogonków i pestek i kroimy na ćwiartki i układamy na blasze skórką do dołu. Pomidory kroimy na pół i kładziemy miąższem do dołu. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut do czasu kiedy pomidory zmiękną i skórka z papryki zacznie się marszczyć.
W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, pokrojony drobno czosnek i papryczkę chili. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy paprykę i pomidory obrane ze skórki i dusimy ok. 10 minut. Dodajemy bulion i gotujemy jeszcze ok 5 minut.
Gotową zupę miksujemy blenderem na gładką oraz jednolitą masę i podajemy w miseczkach i dekorujemy jogurtem (można też śmietaną). Jeżeli ktoś by chciał żeby zupa była rzadsza to trzeba dodać więcej bulionu.
W Meksyku zupę podają z przypieczonymi paseczkami tortilli a u nas można też wykorzystać groszek ptysiowy czy świeżo zrobione grzaneczki :)
Smacznego :)