- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Kawa i słodkie delikatne ciasteczko to idealny duet ale kiedy te dwa elementy połączymy w jedno to nie może powstać nic lepszego niż makaroniki z kawowym kremem :)
Składniki na makaroniki:
– 140 g białka
– 180 g cukru
– 160 g cukru pudru
– 160 g płatków migdałowych
– kilka kropli czarnego barwnika (np. Food Colours)
Składniki na krem:
– 100 ml mleka 3,2% UHT
– 50 g cukru
– 2 kopiate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 2 żółtka
– 10 g mąki pszennej tortowej
– 10 g mąki ziemniaczanej
– 1/2 łyki masła
– łyżeczka cukru waniliowego
Powyższa ilość składników jest na około 25-30 sztuk makaroników.
Zaczynamy od naszych łupinek makaroników czyli najpierw wrzucamy do blendera cukier puder oraz płatki migdałowe i miksujemy na mąkę. Następnie ubijamy białka – na początek miksujemy same białka i jak widzimy, że są już ubite dodajemy połowę cukru (90g) i ubijamy dalej do momentu kiedy na ubijaczce powstaje taki ogonek. Teraz dodajemy resztę cukru i miksujemy jeszcze 5 minut. Do ubitych białek wsypujemy naszą mieszankę migdałów z cukrem pudrem i mieszamy szpatułką do uzyskania jednolitej masy (konsystencja jakby lejącej się wstążki). Dzielimy masę na dwie części, do jednej z nich dodajemy troszkę naszego czarnego barwnika i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitego koloru.
Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kółeczka na papierze do pieczenia lub na macie silikonowej do makaroników (każdą z mas nakładamy osobno). Blachę z wyciśniętymi makaronikami uderzamy o podłogę i pozostawiamy do wyschnięcia ok. 30-40 minut (jak dotkniemy makaronik to palec pozostaje suchy). Potem wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 145 z termoobiegiem i pieczemy 12 minut.
Po upieczeniu makaroników bierzemy się za krem. Najpierw musimy zagotować mleko z kawą. Następnie w osobnej miseczce ucieramy żółtka z cukrem waniliowym i cukrem kryształ. Kiedy nasza jajeczna masa zrobi się jasna i jednolita dodajemy obie przesiane mąki i dokładnie mieszamy. Po połączeniu składników powoli wlewamy zagotowane z kawą mleko jednocześnie cały czas mieszając. Powstałą masę przekładamy do garnka i stawiamy na gazie cały czas mieszając aż się zagotuje, a nasz krem zgęstnieje do konsystencji budyniu. Kiedy to nastąpi ściągamy z gazu i do masy dodajemy masło i dokładnie mieszamy (masło najlepiej w temperaturze pokojowej). Otrzymany krem przykrywamy folią spożywczą tak aby się stykał z powierzchnią kremu (nie stworzy się wtedy kożuch) i zostawiamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu masy przekładamy ją do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe krążki na czarne makaroniki, a następnie przykrywamy je białymi :)
Nasze rozeszły się dość szybko niemniej w lodówce możecie je trzymać ze 2-3 dni tylko kto by się na to zdecydował ;)
Smacznego :)
Ale ona kształtne, jakie ładne:) i fajnie że trójkolorowe!
Pozdrawiam!
taka wizja twórcza ;)
Bardzo ładne i estetyczne. Do tego swietnie wygladaja takie dwukolorowe! :)
dzięki :)
Urocze cudeńka :)
:)
naprawdę, małe dzieła sztuki!
dzięki :)
Fantastyczne :) Takie biało-czarne wygladaja niesamowicie elegancko :)
dzięki :)