Makaron z suszonymi pomidorami i prosciutto w sosie serowo-śmietanowym

Magda

Jeżeli nie macie pomysłu na Walentynkową kolację to proponujemy Wam danie z kuchni włoskiej – pyszny makaron z suszonymi pomidorami i prosciutto w sosie serowo-śmietanowym :)

DSC_9600x900

Składniki:
– 200 g makaronu tagliatelle
– 90g szynki prosciutto
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 6 pomidorów suszonych
– 160 g śmietanki 18%
– 50 g sera pleśniowego
– pół pęczka natki pietruszki
– 2 łyżki masła
– listki rukoli
– pieprz, sól

Porcja dla 2 osób.

Najpierw w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Do tego dodajemy starty czosnek i suszone pomidory pocięte w paski i chwilę smażymy. Następnie dodajemy śmietankę i pokruszony ser pleśniowy. Jak ser zacznie się rozpuszczać a sos zacznie gęstnieć dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Sos doprawiamy do smaku i dodajemy pocięte w paski prosciutto. Solą doprawiamy sos delikatnie ponieważ sama szynka jest już słona.

W między czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie.

Gotowy makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem i ozdabiamy listkami rukoli.

Smacznego :)

DSC_9608x900   DSC_9602x900

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *