- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2020
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2020
- Kalafior z dynią i cukinią w sosie pomidorowym (post Dąbrowskiej) - luty 25, 2020
Dzisiaj świętujemy Światowy Dzień Makaronu i z tej okazji przygotowaliśmy dla Was coś pysznego i makaronowego :) Zapraszamy na smaczny i łatwy w przygotowaniu makaron z soczewicą, zieloną fasolką szparagową i białą fasolą :)
Składniki na makaron z soczewicą:
– 100 g makaronu bezglutenowego penne
– 60 g czerwonej soczewicy
– 200 g zielonej fasolki szparagowej
– 150 g białej fasoli
– 2 pomidory
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła lub oliwy
– 1/2 szklanki wody
– 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– sól
– pieprz
Składniki na 2 porcje.
W rondelku rozpuszczamy masło lub rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, po chwili dodajemy posiekany czosnek. Kiedy cebulka się zrumieni dodajemy pomidory pokrojone w kostkę (jeżeli pomidory są bez smaku warto dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego) oraz opłukaną soczewicę. Wlewamy wodę, przyprawiamy i dusimy aż soczewica będzie miękka. Następnie dodajemy zieloną fasolkę szparagową (u nas mrożona, w przypadku świeżej najlepiej wrzucić od razu z soczewicą). Na koniec dodajemy białą fasolę (z puszki lub ugotowaną wcześniej).
Makaron gotujemy osobno w osolonej wodzie. Gotowy makaron wrzucamy do soczewicy z fasolkami, mieszamy i podajemy.
Smacznego :)
Bardzo pożywne danie
Spróbuję zrobić, i zobaczymy jak mi to wyjdzie:) Wygląda smacznie:) AAA soczewice uwielbiam!:)
Pozdrawiam Serdecznie:)
Polecamy :)
Wypowiem się tylko o zdjęciach i powiem, że są świetne
Dziękujemy i zachęcamy do ugotowania dania :)