Makaron z soczewicą, zieloną fasolką szparagową i białą fasolą

Magda

Dzisiaj świętujemy Światowy Dzień Makaronu i z tej okazji przygotowaliśmy dla Was coś pysznego i makaronowego :) Zapraszamy na smaczny i łatwy w przygotowaniu makaron z soczewicą, zieloną fasolką szparagową i białą fasolą :)

Makaron z soczewicą, zieloną fasolką szparagową i białą fasolą - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Składniki na makaron z soczewicą:

– 100 g makaronu bezglutenowego penne
– 60 g czerwonej soczewicy
– 200 g zielonej fasolki szparagowej
– 150 g białej fasoli
– 2 pomidory
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła lub oliwy
– 1/2 szklanki wody
– 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– sól
– pieprz

Składniki na 2 porcje.

W rondelku rozpuszczamy masło lub rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, po chwili dodajemy posiekany czosnek. Kiedy cebulka się zrumieni dodajemy pomidory pokrojone w kostkę (jeżeli pomidory są bez smaku warto dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego) oraz opłukaną soczewicę. Wlewamy wodę, przyprawiamy i dusimy aż soczewica będzie miękka. Następnie dodajemy zieloną fasolkę szparagową (u nas mrożona, w przypadku świeżej najlepiej wrzucić od razu z soczewicą). Na koniec dodajemy białą fasolę (z puszki lub ugotowaną wcześniej).

Makaron gotujemy osobno w osolonej wodzie. Gotowy makaron wrzucamy do soczewicy z fasolkami, mieszamy i podajemy.

Smacznego :)

Makaron z soczewicą, zieloną fasolką szparagową i białą fasolą - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



5 thoughts on “Makaron z soczewicą, zieloną fasolką szparagową i białą fasolą”

Skomentuj Klaudia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *