Zapraszamy na kolejną dawkę makaronu na naszym blogu. Bardzo lubimy makarony więc staramy się sami coś wymyśleć i tak powstał makaron z pieczarkami i porem
Składniki:
– 150 g makaronu fusilli
– 200 g pieczarek
– 40 g masła
– 150 g śmietanki 18%
– 1 por
– 1 cebula
– 50 g parmezanu
– kilka gałązek zielonej pietruszki
– pieprz, sól
Składniki na 2 porcje.
Najpierw rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojonego w ćwierć plasterki pora, mieszamy i dodajemy pokrojone w talarki pieczarki. Całość razem mieszamy, doprawiamy, dodajemy zieloną pietruszkę i podsmażamy kilka minut. Na koniec wlewamy śmietankę i dusimy aby śmietanka się zredukowała do konsystencji sosu.
W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.
Gotowy makaron odcedzamy i dodajemy go do sosu i dokładnie mieszamy.
Smacznego :)
Zdarza mi się robić wariację tej potrawy z tym, że zamiast pieczarek jest tuńczyk z puszki, a cebula i por są przysmażane nie ma maśle, ale na oleju z tegoż tuńczyka.
Można jeszcze dodać pokrojoną gruszkę i posiekane orzechy włoskie:)
Można dodawać kto co lubi ;)
Makaron ze zdjęcia nie wygląda na bezglutenowy 🤔
Zgadza się makaron ze zdjęcia nie jest bezglutenowy. Każdy makaron można zastąpić takim jaki się jada. W naszym opisie jest informacja że wcześniej blog był glutenowy i że przepisy zostają na blogu :)