- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jak wiecie dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Makaronu i z tej okazji zapraszamy Was na naszą kolejną odsłonę dania z makaronem w roli głównej :) Smaczny, syty i kolorowy :)
Składniki:
– 150 g makaronu Rigatoni (Barilla)
– 280 g dyni
– 90 g brokułów
– 4 suszone pomidory
– garść szpinaku
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– orzechy włoskie (1/4 szklanki)
– 50 g sera gorgonzola
– 2 łyżki masła
– 1 szklanka wody
– sól, pieprz
– 1 szklanka wody
Porcja na 2 osoby
W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czekamy jak nam się zeszkli i dodajemy czosnek. Następnie dajemy dynię obraną i pokrojoną w kostkę i dolewamy wodę. Gdy dynia nam się trochę poddusi dodajemy różyczki brokuła, posiekane orzechy włoskie oraz pokrojone suszone pomidory.
W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron wrzucamy do naszej potrawy, dokładnie mieszamy i dodajemy ser. Gdy całość nam się dokładnie połączy na koniec dorzucamy szpinak.
Smacznego :)