- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Pierwszą dzisiejszą propozycją naszych dyniowych potyczek w temacie makaron jest danie wytrawne czyli makaron z dynią i pieczarkami. Pyszny i sycący w towarzystwie dyni odmiany carnival, która choć kolorem bardziej przypomina ziemniaki to smakuje idealnie w tej opcji :)
Składniki:
– 500 g dyni carnival
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 200 g pieczarek
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka oliwy
– 200 ml śmietanki 18%
– sól, pieprz
– 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
– 150 g makaronu
Dodatkowo parmezan do posypania.
Składniki na 2 porcje.
W rondelku rozgrzewamy oliwę z masłem. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy. Dodajemy czosnek drobno posiekany. Dynię obieramy ze skóry, wyciągamy nasiona i kroimy w kostkę. Dynię dodajemy do cebuli i czosnku i podsmażamy aż dynia zacznie mięknąć. Jeżeli dynia zacznie nam się przypalać to można dodać trochę wody. Dodajemy sól i pieprz. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki jak są duże lub na 4 części jak są mniejsze. Pieczarki dodajemy do dyni i dorzucamy tymianek. Jak wszystkie warzywa mamy miękkie dodajemy śmietankę i chwilkę gotujemy aż sos zgęstnieje.
W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron wrzucamy do sosu z dynią i pieczarkami, mieszamy i podajemy :)
Smacznego :)
Super przepis!!!!!
PS. Mam identyczny widelec szt. 1, odziedziczony po mamie, który wprost uwielbiam ;)
Pozdrawiam
Iwona
Dzięki :)