Makaron w sosie śmietanowym ze szpinakiem

Magda

Na Dzień Św. Patryka dostaliście już dziś coś na słodko a zatem czas też na coś słonego :)

Ostatnio mieliśmy okazję uczestniczyć  w kolejnych warsztatach organizowanych przez Piri Piri i firmę Kamis. Tematem przewodnim były makarony więc tym bardziej te warsztaty nas zainteresowały i zdecydowaliśmy się w nich uczestniczyć.  Makaron w sosie śmietanowym ze szpinakiem to jeden z wielu makaronów które mieliśmy okazję spróbować i który postanowiliśmy także przyrządzić w domu.
Składniki:
– 1 opakowanie świeżego makaronu tagliatelle 250 g
– 150 g świeżego szpinaku
– 75 g parmezanu
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 opakowanie śmietanki 18% 500 ml
– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
– sól, pieprz
– 1 łyżka masła

W pierwszej kolejności przygotowujemy sobie wszystkie produkty. Cebulę kroimy w piórka a czosnek drobno siekamy. Następnie myjemy i odsączamy szpinak. Na końcu ścieramy parmezan na tarce. I wszystko mamy gotowe :)

Teraz zabieramy się za potrawę. Do garnka wrzucamy łyżkę masła a następnie pokrojoną cebulę i czosnek i musimy je zeszklić. Następnie dolewamy śmietankę i dusimy żeby śmietanka nam się troszkę zredukowała. Następnie wrzucamy starty parmezan i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy szpinak i mieszamy. Całość dusimy ok. 10 minut.

W między czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie.

Po ugotowaniu i odcedzeniu makaronu wrzucamy go do sosu, dokładnie mieszamy i nakładamy na talerz.

Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



7 thoughts on “Makaron w sosie śmietanowym ze szpinakiem”

  1. zrobiłam ten sos, z tym, że bez parmezanu. Wyszedł super! Na koniec wycisnęłam jeszcze ząbek czosnku bez gotowania. Dzięki za ten prosty, ale świetny przepis :)

Skomentuj Weronika Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *