- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
U nas na stole znowu zagościły szparagi ale tym razem w połączeniu z makaronem :) Polecamy fanom i makaronu i szparag :)
Składniki:
– 140 g makaronu spaghetti szpinakowego
– 220 g białych szparag
– 1 kostka mrożonego szpinaku w liściach
– 1 suszony pomidor
– 1 cebula
– 2 łyżki masła
– 1 filet z kurczaka
– pieprz, sól, przyprawa do kurczaka
– gałka muszkatołowa prymat
– tymianek
– 100 g śmietanki 12%
2 porcje
Najpierw w garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła i wrzucamy obraną i drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę – delikatnie solimy, pieprzymy i dajemy przyprawę do kurczaka. Gdy kurczak zacznie mięknąć dodajemy obrane i pokrojone na kawałki szparagi. Potem dodajemy pomidora drobno pokrojonego i wrzucamy kostkę szpinaku. Wszystko razem dusimy a następnie dodajemy gałkę muszkatołową i tymianek i mieszamy. Na końcu wlewamy śmietankę i chwilę wszystko dusimy.
W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.
Gotowy makaron wrzucamy stopniowo do naszego sosu, mieszamy i gotowe :)
Smacznego :)