Makaron w sosie śmietanowym z kurczakiem i szparagami

Magda

U nas na stole znowu zagościły szparagi ale tym razem w połączeniu z makaronem :) Polecamy fanom i makaronu i szparag :)

Składniki:
– 140 g makaronu spaghetti szpinakowego
– 220 g białych szparag
– 1 kostka mrożonego szpinaku w liściach
– 1 suszony pomidor
– 1 cebula
– 2 łyżki masła
– 1 filet z kurczaka
– pieprz, sól, przyprawa do kurczaka
– gałka muszkatołowa prymat
– tymianek
– 100 g śmietanki 12%

2 porcje

Najpierw w garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła i wrzucamy obraną i drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę – delikatnie solimy, pieprzymy i dajemy przyprawę do kurczaka. Gdy kurczak zacznie mięknąć dodajemy obrane i pokrojone na kawałki szparagi. Potem dodajemy pomidora drobno pokrojonego i wrzucamy kostkę szpinaku. Wszystko razem dusimy a następnie dodajemy gałkę muszkatołową  i tymianek i mieszamy. Na końcu wlewamy śmietankę i chwilę wszystko dusimy.

W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.

Gotowy makaron wrzucamy stopniowo do naszego sosu, mieszamy i gotowe :)

Smacznego :)

DSC_9674x

DSC_9696x900n

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *