Jeżeli jesteście zmęczeni i zapracowani i nie macie czasu na gotowanie – mamy dla Was super przepis na szybkie i smaczne danie :) Jest to makaron w zielonym sosie śmietanowym z warzywami :)
Składniki:
– 150 g makaronu spaghetti
– 2 ząbki czosnku
– 100 g mrożonego zielonego groszku
– 140 g mrożonej brukselki
– 240 g karczochów z puszki
– 120 g mrożonego szpinaku
– 1 łyżka masła
– 200 g śmietanki 18%
– 2 łyżeczki mrożonych ziół
– sól, pieprz
Porcja dla 2 osób.
Najpierw zalewamy wrzątkiem brukselkę żeby nam zmiękła i dała się pokroić.
W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy posiekany czosnek oraz szpinak. Gdy szpinak nam zmięknie dodajemy zielony groszek, brukselkę odsączoną i pokrojoną w ćwiartki, karczochy odsączone i pokrojone. Po chwili dorzucamy zioła, przyprawiamy i dodajemy śmietankę. Gdy śmietanka się zagotuje mamy sos gotowy.
W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Na talerz nakładamy ugotowany makaron, a na wierzch nasz zielony warzywny sos (lub wrzucamy makaron do sosu i mieszamy) i podajemy.
Smacznego :)
jak ja lubię takie zdrowe, zielone makarony :)
Zachęcam do zrobienia :)
Tak ładnie wygląda. Składniki w ogóle pięknie się komponują swoim pięknym kolorem z innymi składnikami potrawy. A smakują… ummm, mniam, mniam :) Już nie mogę się doczekać, aż wykonam tę potrawę własnoręcznie :) Mam nadzieje, ze mojej rodzince będzie smakowała :) Dziękuje Ci za ten przepis, pozdrawiam ciepło :)
Dzięki za uznanie. Mam nadzieję że przepis wypróbowany a co najważniejsze że smakowało :)
A czy wersja bez brukselki, nadal będzie taka apetyczna :P? Niestety, brukselka to koszmar z dzieciństwa zarówno mój jak i mojego męża ;) Szkoda, że nie dojrzałam wcześniej przepisu bo przydałby mi się w poniedziałek, mielimy wrócić późno, nie było pomysłów na szybki obiad i wylądowaliśmy w fast foodzie : /
Aniu brukselka dodaje swojego smaczku niemniej jeżeli nie brukselka to może fasolka szparagowa? ;)