- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Bardzo lubię makarony ale praktycznie zawsze je kupuję. Tym razem postanowiłam zrobić moje danie od początku do końca sama łącznie ze zrobieniem własnoręcznie makaronu. No i udało się – w każdym bądź razie mężowi smakowało :)
Składniki:
– 1 pierś z kurczaka
– 1 cebula czerwona
– 1 łyżka masła
– 300 gr mąki
– 3 jajka
– 1 kostka mrożonego szpinaku
– 2 gałązki bazylii
– 2 pomidory suszone
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy
– sól, pieprz
W pierwszej kolejności robimy makaron. Na stolnicy wysypujemy mąkę i robimy w niej dołek do którego dodajemy jajka i stopniowo wszystko mieszamy i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest gotowe wkładamy do lodówki na ok. 30 minut żeby ciasto odpoczęło. Następnie wyciągamy ciasto, wałkujemy i kroimy makaron na paski takiej grubości jakie chcemy. Ja pokroiłam makaron na grube wstążki i pozostawiłam do wyschnięcia.
W między czasie robimy kurczaka. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i chwilkę dusimy do zeszklenia. Następnie kroimy kurczaka w kostkę, wrzucamy do cebuli, przyprawiamy i dusimy razem do miękkości.
Teraz robimy zielony sos. Do blendera wrzucamy rozmrożony szpinak, listki bazylii, pokrojone suszone pomidory, pokrojony czosnek, oliwę i blendujemy. Na końcu doprawiamy i pieprzem do smaku.
W międzyczasie gotujemy makaron. Gdy makaron jest już gotowy odcedzamy i wrzucamy do garnka i dodajemy zielony sos i dokładnie mieszamy. Następnie wykładamy makaron do miseczek i dodajemy gotowego kurczaka
Smacznego :)