Makaron na zielono z kurczakiem

Magda

Bardzo lubię makarony ale praktycznie zawsze je kupuję. Tym razem postanowiłam zrobić moje danie od początku do końca sama łącznie ze zrobieniem własnoręcznie makaronu. No i udało się – w każdym bądź razie mężowi smakowało :)

Składniki:
– 1 pierś z kurczaka
– 1 cebula czerwona
– 1 łyżka masła
– 300 gr mąki
– 3 jajka
– 1 kostka mrożonego szpinaku
– 2 gałązki bazylii
– 2 pomidory suszone
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy
– sól, pieprz

 

W pierwszej kolejności robimy makaron. Na stolnicy wysypujemy mąkę i robimy w niej dołek do którego dodajemy jajka i stopniowo wszystko mieszamy i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest gotowe wkładamy do lodówki na ok. 30 minut żeby ciasto odpoczęło. Następnie wyciągamy ciasto, wałkujemy i kroimy makaron na paski takiej grubości jakie chcemy. Ja pokroiłam makaron na grube wstążki i pozostawiłam do wyschnięcia.

W między czasie robimy kurczaka. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i chwilkę dusimy do zeszklenia. Następnie kroimy kurczaka w kostkę, wrzucamy do cebuli, przyprawiamy i dusimy razem do miękkości.

Teraz robimy zielony sos. Do blendera wrzucamy rozmrożony szpinak, listki bazylii, pokrojone suszone pomidory, pokrojony czosnek, oliwę i blendujemy. Na końcu doprawiamy i pieprzem do smaku.

W międzyczasie gotujemy makaron. Gdy makaron jest już gotowy odcedzamy i wrzucamy do garnka i dodajemy zielony sos i dokładnie mieszamy. Następnie wykładamy makaron do miseczek i dodajemy gotowego kurczaka

Smacznego :)

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *