Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym na kaszy gryczanej

Magda

Dzisiaj mamy dla Was propozycję zdrowej kaszy gryczanej z kurczakiem.

DSC_5388x900

Składniki:

– 100g kaszy gryczanej
– 1 cebula
– 250 g pieczarek
– 1 pierś z kurczaka
– 1 łyżka masła
– 2 łyżki świeżej natki z pietruszki
– 250 g śmietanki 18%
– sól, pieprz

Porcja na 2 osoby

DSC_5375x900

W pierwszej kolejności gotujemy kaszę gryczaną w osolonej wodzie ok. 15 minut.

W między czasie przygotowujemy sos. W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną  w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę. Kurczaka dusimy z cebulką ok. 5 minut i dorzucamy pieczarki pokrojone w grubsze półplasterki. Danie przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę dusimy.

Gotową kaszę mieszamy z 1 łyżką natki pietruszki i nakładamy na talerz. Na kaszę dajemy gotowy sos i posypujemy pozostałą częścią natki pietruszki.

Smacznego :)

DSC_5391x900

 

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *