- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 20, 2020
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 9, 2020
- Kalafior z dynią i cukinią w sosie pomidorowym (post Dąbrowskiej) - Luty 25, 2020
Dzisiaj mamy dla Was propozycję kurczaka o tajskich smakach, w mleczku kokosowym i mango. Bardzo fajne i aromatyczne danie – zachęcamy do wypróbowania :)
– 2 średnie filety z kurczaka
– 2 szalotki
– 1 łyżka oleju
– 400 g młodych ziemniaków
– 1 mango
– 1 puszka mleczka kokosowego
– 1 łyżeczka sosu rybnego
– 1 łyżka soku tajskiej limonki
– 1 łyżeczka czerwonej pasty curry lub pomidorowej
– 2 łyżeczki pasty tom yum
– świeża kolendra
Składniki na 2 porcje.
Najpierw w rondelku grzejemy olej i wrzucamy pokrojone drobno szalotki. Następnie dodajemy pastę tom yum oraz kurczaka pokrojonego w kostkę. Gdy kurczak nam się poddusi dajemy sos rybny, sok z limonki, mleczko kokosowe i mieszamy. Do tego dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak ziemniaki są już prawie miękkie dodajemy mango pokrojone w kostkę. Całość dusimy jeszcze kilka minut.
Kurczaka podajemy w miseczkach i posypujemy posiekaną kolendrą.
Smacznego :)