Tym razem gruszki przygotowałam razem z kurczakiem. Często przyrządzam go jednak jeszcze nigdy nie robiłam na słodko, ale przyszedł czas i na taką próbę. Ostatecznie wyszło mi fajne połączenie słodkiej gruszki z lekko ostrym sosem curry z kurczakiem. Mam nadzieję że Wam także przypadnie do gustu ten kurczak w sosie curry z gruszkami :)
Składniki na kurczaka w sosie curry z gruszkami:
– 1 pierś z kurczaka
– 1/2 cebuli czerwonej
– 1 ząbek czosnku
– kawałeczek imbiru
– przyprawa curry, sól, pieprz kolorowy
– szklana bulionu warzywnego lub drobiowego
– pół kubka śmietany 18% lub jogurtu greckiego
– 1 łyżka masła
– 2 gruszki
– makaron penne
Najpierw rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany czosnek. Następnie kroimy kurczaka w kostkę, wrzucamy i dusimy wszystko razem. Teraz zaczynamy przyprawianie solą, pieprzem i startym na tarce imbirem. Potem dodajemy szklankę bulionu warzywnego/mięsnego i dusimy wszystko do miękkości.
Jak kurczak będzie gotowy to wyciągamy go i do tego wywaru wrzucamy gruszki obrane i pokrojone na ćwiartki. Po uduszeniu owoców (jak już zmiękną) wyjmujemy je i odkładamy na bok.
Teraz do wywaru dodajemy curry i śmietanę lub jogurt oraz kurczaka, mieszamy i jeszcze chwilę dusimy.
W międzyczasie gotujemy makaron. Na końcu nakładamy do misek makaron, na niego kurczaka z sosem curry, a na wierzch gruszkę i dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego :)