- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Ten torcik jest ulubionym deserem mojego męża :) Mówi że smakuje jak lody :) Przepis pochodzi z książeczki Margaryny Kasi z moimi małymi modyfikacjami. Polecam wszystkim którzy lubią serniczki na zimno.
Składniki na spód ciasta:
– 1/2 kostki masła
– 1 czekolada mleczna
– płatki kukurydziane
Składniki na masę
– 2 serki homogenizowane waniliowe
– 2 jajka
– 1/2 szklanki cukru
– 300 ml gorącej wody
– 2 łyżki żelatyny
– 200 ml mleka
– bita śmietana waniliowa
Dodatkowo:
– 1 słoiczek dżemu truskawkowego
– 3 tabliczki czekolady do tarcia
W pierwszej kolejności rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie, mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Następnie robimy spód ciasta. Masło rozpuszczamy wraz z czekoladą. Potem dorzucamy stopniowo pokruszone płatki kukurydziane i mieszamy. Płatków dajemy tyle aby dobrze się wymieszało z masłem i czekoladą. Tak wymieszaną masę kukurydzianą przekładamy do tortownicy i dokładnie pokrywamy dno a następnie wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Teraz przygotowujemy masę. Serki homogenizowane miksujemy z cukrem i żółtkami a następnie dodajemy ostudzoną żelatynę. Bitą śmietanę wsypujemy do mleka, miksujemy a następnie dodajemy do masy. Na końcu ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z resztą masy.
2/3 gotowej masy nakładamy na kukurydziany spód i wkładamy do lodówki do stężenia. Następnie na tej warstwie rozprowadzamy dżem i nakładamy resztę masy. Wierzch ciasta ozdabiamy startą czekoladą i wkładamy z powrotem do lodówki do schłodzenia na ok. 4 godziny.
Smacznego :)
Wygląda przepyszne :)
Wygląda bardzo ładnie i oryginalnie z tą warstewką dżemu :)
Polecam ten torcik. Jest lekki i smaczny a spód chrupiący :)