- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
U nas w kuchni dalej dynia na topie i powstają kolejne przepisy :) Tym razem zachęcamy Was do zrobienia kopytek z dyni z szałwią oraz z mięsem mielonym w pomidorach.
Składniki na kopytka:
– 150 g mąki pszennej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 jajko
– szczypta soli
– kilka gałązek świeżej szałwii
– 200 g puree z dyni
Składniki na farsz:
– 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– 1 słoiczek sosu pomidorowego (300g)
– sól, pieprz, chili
Składniki na ok. 40 sztuk kopytek.
Składniki na 3-4 porcji.
Jeżeli nie mamy puree z dyni to bierzemy 1 kg surowej, obieramy kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku ok. 20 minut aż zmięknie. Dynię miksujemy i dusimy jeszcze w garnku aby jak najwięcej wody odparowało. Jak puree będzie za wodniste to ciasto na kopytka będzie za rzadkie i klejące.
W międzyczasie przygotowujemy sobie mięso. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekany czosnek a po chwili mięso. Jak mięso się usmaży to dodajemy sos pomidorowy, przyprawy i dusimy kilka minut do połączenia mięsa z sosem.
Teraz czas na kopytka. Do miski wrzucamy puree z dyni. Dodajemy przesiane mąki, jajko, sól i posiekane listki szałwii. Wszystkie składniki razem wyrabiamy ale tylko do połączenia składników. Jeżeli ciasto za bardzo klei się do rąk to trzeba dosypać troszkę mąki. Ciasto dzielimy na 4 części. Stolnicę posypujemy mąką i z każdej części ciasta robimy wałeczki które kroimy pod skosem na mniejsze kawałki. Kopytka wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli. Kiedy kopytka wypłyną na wierzch gotujemy je jeszcze 3 minuty i gotowe.
Na talerz dajemy kopytka a na wierzch mięso i dekorujemy kilkoma listkami świeżej szałwii.
Smacznego :)