- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Jeżeli macie ochotę zgarnąć jedną z dwóch książek Janka Paszkowskiego “Raw Food” to zapraszamy do naszego kolejnego książkowego konkursu :)
Zasady konkursu RAW FOOD:
1. To nie najlepsza pora na świeże warzywa i owoce niemniej książka Janka jest nimi przepełniona więc i nasz konkurs do tego nawiąże :) Czekamy na Wasze pomysły na potrawy zawierające surowe warzywa i owoce :) Mogą to być sałatki, dania główne, przekąski czy koktajle :) Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać przepis i zdjęcie – nie linki do przepisów! Ważne: wysyłacie zdjęcie zrobione przez Was, a nie “zapożyczone” z netu ;)
2. Wasze potrawy mogą być wytrawne lub słodkie – wybór pozostawiamy Wam :) Mała uwaga: przy wyborze zwycięzcy kierujemy się nie tylko wyglądem tego co przygotowujecie, ale przede wszystkim bierzemy pod uwagę fakt czy taką potrawę chcielibyśmy sami zjeść :)
3. Na Wasze zgłoszenia czekamy pod mailem: KONKURS@KuchenneWariacje.pl do 10 stycznia 2016 r. do północy.
4. Do 12 stycznia 2016 r. poinformujemy do kogo powędrują książki :)
5. Wygraną jest jedna z dwóch książek “RAW FOOD”
6. Prosimy aby jak poprzednim tak i tym razem przesyłać po jednej propozycji :) Prosimy o podpis w e-mailu żebyśmy wiedzieli, że to nie jakiś automat wysyła tylko osoba z krwi i kości ;) A tak naprawdę to po prostu będzie nam miło jak nie będą to maile takie bezosobowe :)
7. Nie oceniamy zdjęć niemniej im bardziej będzie ono apetyczne tym lepiej bo w końcu najpierw jemy oczami ;)
8. Wysyłka książek tylko na terenie Polski
Miłej zabawy ;)
Poniżej Wasze propozycje :)
01. Deser z kaszy gryczanej z bananem i karobem – Ewa W.
– 1 szklanka kaszy gryczanej, ugotowane
– 2 łyżki karobu
– 1 banan
– 1/2 szklanki mleka, u mnie migdałowe
– 1 łyżka jogurtu greckiego
– odrobina startej,gorzkiej czekolady
Banana obierz i przekrój na pół. Jedno połowę przełóż do miseczki,dodaj mleko i karob. Zmiksuj blenderem.
Zmiksowanego banana przelej do rondelka i postaw na średnim ogniu,doprowadź do wrzenia.
Do zawartości rondelka dodaj kaszę gryczaną,zmniejsz ogień i gotuj do momentu aż kasza zgęstnieje.
Drugą część banana pokrój w kostkę dodaj do kaszy,dodaj również jogurt i wymieszaj. Całość przełóż do miseczki czy pucharka na deser.Posyp czekoladą.
Ja dodatkowo kaszę polewam jogurtem i dodaję kilka plasterki banana.
02. Sałatka niespodzianka – Joanna M.
Już za chwilę przyjdą goście,
Czym ja teraz ich ugoszczę?
Wiem, mam pomysł na sałatkę.
Każdy będzie miał na nią chrapkę
Winogrona w kostkę kroję,
Jabłka, gruszki też dodaję.
Wrzucam cząstki mandarynki,
skrapiam sokiem z cytrynki.
Szybko zapełniona miska cała,
Hm… coś bym jeszcze tu dodała.
Sos jogurtowo-truskawkowy dodam,
taką bombę witaminową gościom podam.
03. Mrożona herbata z syropem z melona i owocami – Justyna L.
Składniki na 1 litr napoju:
– 4 saszetki ulubionej herbaty
– 2 łyżki syropu z melona
– 2 łyżki miodu
– świeże liście mięty
– owoce świeże – maliny, jagody, borówki, brzoskwinia
– 1 cytryna lub limonka
– kostki lodu
Przygotowanie:
Do dzbanka włożyć herbatę oraz liście mięty, zalać gorącą wodą i parzyć ok. 4 min.
Do wystudzonej herbaty dodać syrop z melona i miód. Następnie umyte i pokrojone owoce przełożyć do herbaty. Tak przygotowany wywar w dzbanku pozostawić w lodówce na ok. 2 godziny do schłodzenia.
Przed podaniem, wciskamy pół cytryny do dzbanka, a drugą połowę kroimy w plastry i wraz z kostkami lodu wkładamy do herbaty. Szklankę z herbatą można udekorować miętą.
Należy pamiętać, aby miód do herbaty dodać dopiero po jej wystudzeniu, aby gorąca woda nie zabiła jego cennych wartości. Aby herbata była mocniejsza, kostki lodu można przygotować z esencji herbaty zamiast wody.
04. Letnie TRIO owocowo- miodowe – Justyna D.
05. Sałatka nicejska – Anna B.
– 6 liści sałaty,
– 1 puszka tuńczyka w kawałkach,
– 1 pomidor,
– 1 ogórek,
– kawałek zielonej papryki,
– 2 jajka ugotowane na twardo,
– świeże listki bazylii
Sos:
– 3 łyżki oliwy z oliwek,
– 2 łyżki octu jabłkowego,
– sól, pieprz
Sałatę rwiemy na kawałki. Pomidora i jajka kroimy w cząstki, ogórka w kostkę. Paprykę kroimy w cienkie paski. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Na półmisku układamy sałatę, warzywa oraz jajka. Na wierzchu układamy kawałki tuńczyka. Polewamy sosem, posypujemy bazylią.
06. Mini serniczki z porzeczkami i agrestem – Justyna R.
Składniki:
-400 g serka homogenizowanego naturalnego (u mnie 4 opakowania po 100 g)
-250 g agrestu
-250 g czerwonych porzeczek
-3 galaretki agrestowe
-2,5 szklanki wrzącej wody
Sposób przygotowania:
1.Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Studzimy. Gdy galaretka będzie zimna przelewamy ją po równo do 4-5 szerokich szklanek lub pucharków. Wrzucamy umyty i osuszony na papierowym ręczniku agrest. Odkładamy do lodówki, aż całkowicie stężeje.
2. W tym czasie rozpuszczamy pozostałe dwie galaretki w 1,5 szklanki wrzątku. Odkładamy do wystudzenia i stężenia. Porzeczki myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i wrzucamy do miski. Dodajemy serki i ostrożnie mieszamy. Następnie powoli, ciągle mieszając wlewamy tężejącą galaretkę.
3. Masę wykładamy na galaretkę agrestową. Odkładamy do lodówki, aż całkowicie stężeje.
07. Surówka z pora – Elżbieta P.
Składniki:
1 por (biała część)
pół jabłka
1 mała marchewka,
sól , pieprz
1 łyżka majonezu
1 łyżka naturalnego jogurtu
Pora czyścimy z zewnętrznych liści , myjemy a następnie kroimy w kostkę lub w krążki. Wsypujemy go na durszlak i przelewamy wrzątkiem, zostawiamy do odcieknięcia. Jabłko ścieramy na grubych oczkach to samo robimy z marchewką. Por jeśli jest taka potrzeba odciskamy rękami , dodajemy marchew i jabłko. Doprawiamy do smaku i mieszamy z jogurtem oraz majonezem. Surówka gotowa w parę minut a smakuje idealnie.
08. Raw surówka – Radek
Robi się ją prosto ponieważ składnikami są poszatkowane jabłka i biała rzodkiew. Jeśli mam chwilę czasu dodaję do niej też kawałek grejfruta albo pomarańczy. Może to nie jest jakiś skomplikowany egzotyczny przepis ale zaręczam że zrobienie tej surówki zajmuje mało czasu, kosztuje mało pieniędzy a jest bardzo smaczna i można ją robić o każdej porze roku!
09. Torcik biszkoptowy z żelką z owoców leśnych – Ania K.
Składniki:
10. Sałatka z pomarańczy – Xeniya
Składniki:
-pomarańcza
-surowa cebula biała
-rodzynki i/lub żurawina
-oliwa
-ocet jabłkowy (można bez)
-pieprz czarny mielony
-trochę cukru
Ilość składników dodajemy na oko oraz wg. preferencji. Myjemy, kroimy, nic nie trzeba gotować. Cebula i pieprz swoją ostrością świetnie podkreślają i wzmacniają smak pomarańczy z żurawiną. Wolę jednak żurawinę niż rodzynki gdyż jej kwas trafnie cieniuje słodycz pomarańczy. Oleju i octu starczy kilka kropel by nie zagłuszyć smaku.
11. Zielony koktajl – “Witaminowa bomba” – Katarzyna B.
Składniki:
– 1 garść świeżego szpinaku
– kilka listków selera naciowego
– malutki pęczek pietruszki
– 1 banan
– 1 pomarańcz
– 1 jabłko
– sok z 1 cytryny
– kilka białych winogron
– łyżeczka siemienia lnianego
– woda mineralna
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie myjemy. Owoce obieramy i kroimy w kawałeczki. Wszystko umieszczamy w blenderze i miksujemy aż do uzyskania konsystencji koktajlu. Dodajemy stopniowo wodę tak by koktajl uzyskał pożądaną konsystencję.
12. Kurczak w musie ananasowym z lekką sałatką i pieczonymi ziemniakami – anonim
Składniki:
13. Trufle morelowo-żurawinowe, morelowo-marcepanowe i daktylowo-orzechowe – Roksana Sz.
14. Surowa pasta rukolowa – Aleksandra K.
Składniki:
pół szklanki ziaren słonecznika
3 łyżki sezamu
paczka rukoli
2 łyżki miodu
natka pietruszki
150 ml oleju ryżowego
2 ząbki czosnku
Zaczynamy od zmiksowania pestek słonecznika i sezamu, następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Przechowujemy w lodówce.
15. Sałatka z jarmużem, truskawkami i orzechami pinii – Bernadeta
7-10 truskawek
ok.50 g sera z mleka koziego (można zastąpić owocem awokado)
1 gruszka
garść orzechów piniisos winegret:
1,5 łyżki miodu
2-3 łyżki oliwy
1,5 łyżki cytryny
gruboziarnista sól
świeżo zmielony pieprz
16. Zielony szejk – Maugo
17. Mus z mango i porzeczek – Konrad
– 1 dojrzale mango
– 1 dojrzały banan
– 1 jabłko
– 1 garść agrestu, czarnych i czerwonych porzeczek
– odrobina wodyPrzygotowanie:
18. Sałatka z rukolą i orzechami – Małgosia
– 2-3 liście sałaty masłowej
– duża garść rukoli
– 1 pomidor
– ćwiartka czerwonej papryki
– 3-4 orzechy włoskie drobno posiekane
– kiełki słonecznika
– dressing: łyżka oliwy z oliwek + pół łyżeczki musztardy + szczypta cukru trzcinowego (lub pół łyżeczki miodu)
Kiedy wyniki konkursu ? Miały być wczoraj :)
Cierpliwość jest cnotą ;)
Właśnie zostały opublikowane :)