- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Dzisiaj kolejna wariacja, której poddaliśmy kokosanki :) Stwierdziliśmy , że zamiast standardowego słodkiego smaku można go nieco złamać za pomocą cytrusów i tak powstały kokosanki cytrynowo-limonkowe :)
Składniki:
– 230 g wiórków kokosowych
– 60 g masła
– 150 g cukru (osobno 100g i 50g)
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
– 3 białka
– sok z 1/2 cytryny
– sok z 1/2 limonki
– starta skórka z 1 limonki
– starta skórka 1/2 cytryny
– 1 łyżeczka kandyzowanej skórki z cytryny
– 1 łyżeczka kandyzowanej skórki z limonki
Zaczynamy od stopienia w garnku na małym ogniu masła. Następnie dodajemy cukier (100g) i pozostawiamy delikatnie mieszając od czasu do czasu aż cukier się rozpuści. Potem wrzucamy: wiórki kokosowe, startą skórkę z obu owoców, skórki kandyzowane, wyciśnięte soki i wszystko dokładnie mieszamy. Po zmieszaniu składników kolejnym krokiem jest ubicie białek na sztywną pianę. Kiedy nasze białka będą już ubite dorzucamy resztę cukru (50g) i chwilę ubijamy. Ostatnim składnikiem jest mąka, którą dorzucamy do białek i cukru i także momencik miksujemy. Do białek dodajemy kokosową masę i delikatnie mieszamy.
Po połączeniu składników formujemy okrągłe ciasteczka i kładziemy na wyłożonej papierem blasze. Kokosanki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-12 minut. Kiedy minie czas wyjmujemy kokosanki z piekarnika gdyż mogłyby się za bardzo spiec :)
Uważamy że ta wersja jest dość ciekawa gdyż kwaśny i słodkawy smak idealnie się uzupełniają tworząc odpowiednia równowagę :)
Smacznego
Zrobiłam własnoręcznie i wyszły!!! Trochę się kleja,( własnie się dowiedziałam, że to norma ), ale smakuja przepysznie, że palce lizac :)
No to super że wyszły zwłaszcza że tak naprawdę to jest moment aby je zrobić :) My już mamy pomysł na kolejną ich wersję ;)