- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Panna cottę robiliśmy już wiele razy więc postanowiliśmy ją wykonać również w wersji kawowej w duecie z sosem malinowy :) Prosty i szybki w przygotowaniu włoski deser dla wielbicieli delikatnego smaku :)
Panna Cotta: – 200g śmietanki kremówki – 200ml mleka – 8g żelatyny – 1 laska wanilii – 2 łyżeczki cukru – 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej |
Sos: – 150g świeżych malin – 50ml wytrawnego czerwonego wina – 40g cukru – szczypta cynamonu |
Zaczynamy od panna cotty :) Najpierw wlewamy do garnka śmietankę i mleko, które uzupełniamy cukrem. Dodatkowo wrzucamy laskę wanilii z nasionami (laskę rozcinamy wzdłuż i wyciągamy nasiona) i stawiamy na gazie. W międzyczasie do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją wodą (tak 1/5 szklanki wody) aby napęczniała. Kiedy śmietanka z mlekiem zacznie się gotować wsypujemy kawę i dokładnie mieszamy. Następnie ściągamy z gazu, przelewamy przez sitko żeby pozbyć się większych kawałków z wanilii i dodajemy żelatynę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia żelatyny, a następnie przelewamy do kokilek czy małych miseczek. Wstawiamy do lodówki i zostawiamy do stężenia (ok. 2 godziny).
W trakcie jak nasza mleczna masa będzie tężeć zrobimy sos malinowy. Do garnka wsypujemy maliny, dodajemy cukier i wlewamy wino. Całość doprowadzamy do zagotowania a następnie na małym ogniu odparowujemy wodę do momentu aż uzyskamy konsystencji sosu. Na samym końcu dodajemy cynamon, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Kiedy panna cotta stężeje wyciągamy ją z kokilek, przekładamy na talerzyki i dodajemy wystudzony malinowy sos :) Na koniec możemy nasz deser przyozdobić startą mleczną czekoladą :) Uczta dla podniebienia gwarantowana :)
Smacznego :)
Pysznoci, maliny i kawa to fajne połczenie
Pozdrawiam!