Kaszotto z pęczaku z cukinią, ziemniakami i curry

Magda

W naszym książkowym konkursie pojawia się co raz więcej zgłoszeń – widać, że wiele osób chciałoby przygarnąć książkę “Kipi kasza” co nas nie dziwi :) Dla tych co jeszcze się zastanawiają nad swoim zgłoszeniem czy zakupem książki mamy drugi przepis autorstwa Pawła i Grzegorza – kaszotto z cukinią, ziemniakami i curry :)

kaszotto-z-peczaku-z-cukinia
Składniki:
– 1 i 1/2 szklanki kaszy pęczak
– 1 cebula czosnkowa
– 2 duże ziemniaki
– 1 cukinia
– 2 łyżki oleju
– 4 szklanki  bulionu warzywnego
– 1 łyżeczka curry
– sól, pieprz

Składniki na 3-4 porcje.

kaszotto-z-peczaku-z-cukinia-ziemniakami-i-curry

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na grubą kostkę. Ziemniaki zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy 5 minut na półtwardo i odcedzamy. Cukinię myjemy i kroimy w taką samą kostkę jak ziemniaki.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy na złoty kolor. Dodajemy pęczak, curry i smażymy ok. 5 minut. Następnie dodajemy cukinię i ziemniaki i smażymy kolejne 5 minut. Bulion warzywny dodajemy stopniowo aż kasza nam zmięknie. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Mała uwaga: w przeciwieństwie do oryginalnego przepisu, my dołożylibyśmy troszkę więcej cukini i ziemniaków :)

Polecamy wypróbować bo danie smaczne i bardzo aromatyczne :)

kaszotto-z-peczaku-z-cukinia-ziemniakami

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *