- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
W naszym książkowym konkursie pojawia się co raz więcej zgłoszeń – widać, że wiele osób chciałoby przygarnąć książkę “Kipi kasza” co nas nie dziwi :) Dla tych co jeszcze się zastanawiają nad swoim zgłoszeniem czy zakupem książki mamy drugi przepis autorstwa Pawła i Grzegorza – kaszotto z cukinią, ziemniakami i curry :)
Składniki:
– 1 i 1/2 szklanki kaszy pęczak
– 1 cebula czosnkowa
– 2 duże ziemniaki
– 1 cukinia
– 2 łyżki oleju
– 4 szklanki bulionu warzywnego
– 1 łyżeczka curry
– sól, pieprz
Składniki na 3-4 porcje.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na grubą kostkę. Ziemniaki zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy 5 minut na półtwardo i odcedzamy. Cukinię myjemy i kroimy w taką samą kostkę jak ziemniaki.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy na złoty kolor. Dodajemy pęczak, curry i smażymy ok. 5 minut. Następnie dodajemy cukinię i ziemniaki i smażymy kolejne 5 minut. Bulion warzywny dodajemy stopniowo aż kasza nam zmięknie. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Mała uwaga: w przeciwieństwie do oryginalnego przepisu, my dołożylibyśmy troszkę więcej cukini i ziemniaków :)
Polecamy wypróbować bo danie smaczne i bardzo aromatyczne :)