Japońska wersja babki piaskowej

Magda

W dalszej podróży w projekcie „Palcem po mapie” zatrzymujemy się w słonecznej Japonii. Tym razem nie zrobiłam popularnego deseru w tym kraju, a małą wariację na temat babki piaskowej, która przedstawia flagę Japonii :) Oczywiście taka forma przygotowania babki może być w różnej konfiguracji kolorystycznej jak i smakowej :)

Składniki na babkę piaskową:

Składniki na czerwony środek:
– 1/2 kostki masła
– 1 szklanka cukru
– 2 jajka
– 1 i 1/2 szklanki mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 szklanki mleka
– łyżeczka soku wiśniowego

Składniki  na ciasto:
– 1/4 kostki masła
– 1/2 szklanki cukru
– 1 jajko
– 1 łyżka jogurtu lub śmietany
– 1 szklanka mąki
– 1/2 łyżki sody
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 szklanki mleka

Nasze przygotowania rozpoczynamy od przygotowania ciasta na różowe kulki. Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę, a następnie dodajemy jajka, proszek do pieczenia, mąkę oraz mleko. Wszystko ubijamy razem do uzyskania gładkiej masy.

Na końcu dodajemy sok wiśniowy. Możemy go również zastąpić barwnikiem spożywczym lub startymi burakami.

Gotowe ciasto przelewany do specjalnej formy do pieczenia kulek i pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 175 stopni. Ponieważ foremka jest szczelnie zamknięta warto zrobić sobie próbę przed pieczeniem właściwych kulek. Poza tym każdy piekarnik może piec różnie. Jeżeli ciasto barwimy burakami to dajemy ich tylko troszkę do zabarwienia ciasta – zbyt duża ilość dodanych buraków spowoduje że ciasto nie wyrośnie na kształt kulki. Próbowałam tak robić aby kulki były bardziej czerwone.

Po upieczeniu kulek pozostawiamy je do wystygnięcia. W między czasie robimy jasne ciasto do zalania kulek. Ubijamy jajko z cukrem a potem dodajemy masło, jogurt i po kolei następne składniki i wszystko razem ubijamy na jednolitą masę.

W foremce układamy kulki jedna za drugą i zalewamy jasnym ciastem.

Następnie ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 175 stopni. Podczas pieczenia zaglądamy od czasu do czasu do naszego ciasta. Jeżeli zauważymy że kulki wypływają na wierzch wciskamy je w ciasto z powrotem aby po upieczeniu były na środku. Ciasto mamy gotowe gdy nam wyrośnie, a wbity w nie patyczek jest suchy.

Smacznego :)

Dwukolorowa babka piaskowa

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *