Hummus z bobu

Magda

Nasza kolejna propozycja na bób to pyszny hummus z bobu. Idealna pasta na śniadanie czy kolację.

hummus-z-bobuSkładniki:
– 1 kg bobu
– 3 łyżki ziaren sezamu
– 4 łyżki oliwy
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz

hummus-bob

W garnku gotujemy wodę i jak zaczyna wrzeć to wrzucamy przepłukany bób i trochę solimy. Bób gotujemy ok. 15-20 aż będzie miękki. Następnie go odcedzamy, schładzamy i obieramy ze skórki. Zostawiamy kilka ziaren bobu do dekoracji.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy na niej cebulkę oraz czosnek. Jak się lekko zrumienią to dodajemy bób i podsmażamy ok. 5 minut a następnie blendujemy.

Teraz zabieramy się za sezam. Na suchą i nagrzaną patelnię wrzucamy sezam i go prażymy żeby lekko nam zbrązowiał ale nie za bardzo bo zrobi się gorzki. Potem sezam mielimy ręcznym blenderem dodając łyżkę oliwy.

Powstałą pastę sezamową łączymy z pastą z bobu, dodajemy resztę oliwy i doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli masa jest za gęsta dodajemy jeszcze trochę oliwy.

Hummus podajemy w miseczce z dodatkiem małych cząstek pozostawionego ugotowanego bobu i dodatkowo możemy polać go jeszcze oliwą. Idealnym uzupełnieniem naszego hummusu będzie świeżutki chlebek :)

Smacznego :)

hummus-z-bobem

Bóbmania

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



6 thoughts on “Hummus z bobu”

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *