Nasza kolejna propozycja na bób to pyszny hummus z bobu. Idealna pasta na śniadanie czy kolację.
Składniki:
– 1 kg bobu
– 3 łyżki ziaren sezamu
– 4 łyżki oliwy
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz
W garnku gotujemy wodę i jak zaczyna wrzeć to wrzucamy przepłukany bób i trochę solimy. Bób gotujemy ok. 15-20 aż będzie miękki. Następnie go odcedzamy, schładzamy i obieramy ze skórki. Zostawiamy kilka ziaren bobu do dekoracji.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy na niej cebulkę oraz czosnek. Jak się lekko zrumienią to dodajemy bób i podsmażamy ok. 5 minut a następnie blendujemy.
Teraz zabieramy się za sezam. Na suchą i nagrzaną patelnię wrzucamy sezam i go prażymy żeby lekko nam zbrązowiał ale nie za bardzo bo zrobi się gorzki. Potem sezam mielimy ręcznym blenderem dodając łyżkę oliwy.
Powstałą pastę sezamową łączymy z pastą z bobu, dodajemy resztę oliwy i doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli masa jest za gęsta dodajemy jeszcze trochę oliwy.
Hummus podajemy w miseczce z dodatkiem małych cząstek pozostawionego ugotowanego bobu i dodatkowo możemy polać go jeszcze oliwą. Idealnym uzupełnieniem naszego hummusu będzie świeżutki chlebek :)
Smacznego :)
Super! uwielbiam bób. czasem robię z niego pasty kanapkowe, ale pod postaci hummusu jeszcze nie jadłam. na pewno wypróbuję
My też uwielbiamy bób :) Zachęcam do wypróbowania przepisu :)
Cudowny przepis i zdjęcia
Dzięki :)
Uwielbiam hummus, ten Twój wygląda pysznie, bardzo fajny przepis :)
Zachęcamy do wypróbowania :)