Gulasz warzywny

Magda

Im cieplej tym więcej wokół nas świeżych warzyw i owoców dlatego też dzisiaj mamy dla Was pyszny, aromatyczny wegetariański gulasz warzywny na pewno Wam posmakuje :)

Gulasz warzywny

Składniki na gulasz warzywny:

– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– 2 łodygi selera naciowego
– 1 marchewka
– 2 średnie pomidory
– 1 cukinia
– 150 g kalafiora
– 100 g świeżego (lub mrożonego) zielonego groszku
– 150 g śmietanki 18%
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 łyżeczka suszonej bazylii
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1/2 szklanki wody

Składniki na 2 porcje.

Gulasz warzywny

W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę drobno pokrojoną. Dodajemy posiekany czosnek oraz seler pokrojony w drobną kostkę. Chwilkę podsmażamy i dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do reszty. Wlewamy troszkę wody żeby warzywa nam się nie przypaliły. Dodajemy przyprawy i mieszamy.  Jak marchewka będzie trochę twardawa dodajemy cukinię pokrojoną w grubsze kawałki, różyczki kalafiora oraz groszek. Gdy warzywa zmiękną dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę dusimy.

Gulasz możemy zjeść z ulubionym dodatkiem – chlebem, makaronem czy też ryżem :)

Smacznego :)

Gulasz warzywny

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *