Gruszki zapiekane w sosie winno-miodowym

Magda

Siedząc razem wieczorem postanowiliśmy, że zrobimy sobie szybki i słodki deser zwłaszcza, że rano kupiliśmy pyszne gruszki. Wertując różne książki  trafiliśmy na Gruszki zapiekane w sosie winno-miodowym. Sprawdziliśmy czy wszystko mamy i wspólnie zabraliśmy się do deseru.

Gruszki zapiekane w sosie winno-miodowym

Składniki na gruszki zapiekane w sosie winno-miodowym:

– 2 gruszki

Syrop:
– pół szklanki wina białego
– pół szklanki wody
– 1 łyżka cukru
– 2 goździki
– sok z połówki cytryny
– pół łyżeczki startej skórki z cytryny

Sos:
– przygotowany syrop
– 2 łyżki miodu
 
Piana:
– 1 białko
– 1 łyżka cukru pudru

W pierwszej kolejności przygotowujemy syrop. Wszystkie składniki wrzucamy i wlewamy do szerokiego garnka, mieszamy ze sobą i gotujemy. Goździka rozgniatamy aby nadał nam większego aromatu.

W między czasie obieramy gruszki, kroimy na połówki i wycinamy środki.

Obrane gruszki wrzucamy do gotującego się syropu na ok. 10 minut co jakiś czas obracając.

Następnie gruszki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia wcześniej wysmarowanego masłem, a syrop przelewamy przez sitko. Do syropu dodajemy miód i mieszamy. Tak przygotowanym sosem zalewamy gruszki. Teraz przygotowujemy pianę z białka i cukru pudru i nakładamy na gruszki.

Tak przygotowane gruszki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 150 stopni i zapiekamy ok. 15-20 minut aż pianka będzie lekko beżowa.

Upieczone gruszki wyciągamy na talerz i jemy ciepłe. Są miękkie, słodkie i aromatyczne. Ten przepis jest na 2 osoby. Na więcej osób dajemy więcej gruszek i proporcjonalnie więcej składników na sos, syrop oraz pianę.

Smacznego :)

Gruszki zapiekane w sosie winno-miodowym

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *