- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj zapraszamy na kolejny przepis z książki “WHAT KATIE ATE weekend Katie” – tym razem będzie to grilowany kurczak z dodatkiem limonki i ziół :)
Składniki:
– 6 limonek
– 2 łyżki oliwy
– 2 zielone papryczki chili
– 1 garść listków świeżej mięty
– 1 garść świeżej kolendry
– sól morska, pieprz
– 12 udek kurczaków lub 6 filetów z kurczaka
Składniki na 4 porcje.
Limonki dobrze myjemy, ścieramy z nich skórkę, a następnie wyciskamy sok do większej miski (wyciśniętych limonek nie wyrzucamy). 1 papryczkę, miętę i kolendrę drobno siekamy i dodajemy do limonek. Dodajemy oliwę i doprawiamy solą i pieprzem.
Kurczaka oczyszczamy z tłuszczu, ściągamy skórę i wkładamy do marynaty. Mięso dobrze mieszamy aby był cały pokryty marynatą. Na wierzchu kładziemy wyciśnięte wcześniej połówki limonki i wkładamy do lodówki na ok. 3-4 godzin.
Po tym czasie kurczaka wyciągamy z lodówki i jak osiągnie pokojową temperaturę to wrzucamy go na grilla lub na grilową patelnie i grillujemy ok. 12 minut z każdej strony aż będzie dobrze upieczony.
Masze udka czy filety dekorujemy liśćmi mięty i kolendry oraz plasterkami chili :)
Smacznego :)
Uwagi: z udek kurczaka dobrze jest wyciągnąć kości żeby szybciej się ugrilowały, a jeżeli używamy filetów z kurczaka to można go również pociąć na paski robiąc takie niepanierowane stripsy .