- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
W trakcie weekendowego pobytu w Hotelu Słoneczny Zdrój mieliśmy okazję uczestniczyć w prezentacji kulinarnej Smaki Baroku, którą przygotowali wyśmienici kucharze: Andrzej Pawlas, Jerzy Poznański i szef kuchni Hotelu Słoneczny Zdrój Patyk Kotarba. Nie da się ukryć iż zastanawialiśmy się czy Panowie będą potrafili nas przenieść w czasy baroku swoimi potrawami, czy smak przybliży nam tę epokę i czy spędzone kilka godzin z opowieściami Jerzego Poznańskiego sprawią, że będziemy chcieli tego spróbować jeszcze raz. Szczerze? Gdybyśmy napisali, że to się im nie udało to całe wspaniałe jedzenie zjedzone tego wieczora pewnie stanęło by nam w gardłach :) Świetna baba grochowa, polewka cebulowa, szczupak czy perliczka otworzyły nam oczy na nowe doznania smakowe, a delikatne zrazy wołowe i wyśmienite pierożki na deser były ukoronowaniem tego wieczoru. Fantastyczny klimat, doborowe towarzystwo przybyłych gości, niezapomniane zapachy i rewelacyjne tokaje oraz porzeczkowe wino ze Stacji Winiarskiej, które idealnie uzupełniły podawane potrawy to było tym co charakteryzowało ten wieczór. Mamy cichą nadzieję, że Ci świetni kucharze jeszcze nie raz oczarują gości swoimi potrawami i cykl spotkań kulinarnych w klimatach baroku będzie kontynuowany aby każdy mógł spróbować prawdziwej staropolskiej kuchni, której – jak mamy wrażenie – jest teraz jak na lekarstwo.