Fotoreportaż: Hell’s Kitchen czyli Piekielny Ogród w Słonecznym Zdroju

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

To był niesamowity weekend :) Na zaproszenia Patryka Kotarby – szefa kuchni Hotelu Słoneczny Zdrój mieliśmy okazję uczestniczyć z świetnej imprezie pod wszystko mówiącym tytułem “Piekielny Ogród”, która odbyła się w zielonej części hotelu Słoneczny Zdrój :) Stojąc ramię w ramię z zawodowymi kucharzami, mogliśmy poczuć się jak podczas programu Hell’s Kitchen :) Najpierw dwa dni przygotowań (nawet i więcej bo kucharze hotelu już wcześniej walczyli z częścią produktów, które później były wakowane) a później wydawka dla setki gości czterodaniowego posiłku (przystawka, zupa, drugie danie i deser). Na czele drużyn stali Michał Bałazy (ambasador kulinarny Polski) – drużyna niebieskich – i Patryk Kotarba (szef kuchni Hotelu Słoneczny Zdrój) – drużyna czerwonych. Od razu – podczas przygotowań – przydzielono nas do przeciwnych drużyn abyśmy sprawdzili swoją więź małżeńską tzn. czy legnie w gruzach podczas piekielnego współzawodnictwa jednak (na szczęście) tak się nie stało i dalej  jesteśmy razem :) Oczywiście żeby nie było za łatwo wydawania potraw pilnowali nie kto inny jak piekielni uczestnicy programu Hell’s Kitchen czyli Sebastian Szromu Schrom i Marcin Herman. Skrupulatnie patrzyli na to co drużyny podawały na wystawce i jeżeli tylko coś było nie tak, choć delikatnie wygląd potrawy odbiegał od tego co było uzgodnione to wracało do poprawki. Na szczęście nie było tak źle jak przy Wojciechu Amaro (nikt nie dostał talerzem, nikt nie został wyrzucony z piekielnej kuchni) niemniej tempo pracy solidne – zwłaszcza dla nas amatorów gotowania :) Przez ponad dwie godziny obie drużyny dzielnie walczyły o zwycięstwo jednak trofeum wygrywając dwoma punktami – które przydzielali uczestnicy piekielnej kolacji – odebrali niebiescy :) Czy zasłużenie to ciężko powiedzieć – Michał miał mocną publikę ;) – niemniej wszyscy gotujący na pewno się dobrze bawili :) Na koniec gratulacje, pamiątkowe zdjęcia i oczywiście wspólne oblewanie przygody w hotelowym klubie :)

Musimy przyznać, że było to ciekawe doświadczenie bo chociaż mieliśmy okazję działać na czynnej restauracji za sprawą szkoły gastronomicznej to jednak to tempo i różnorodność dań jakie były serwowane podczas Piekielnego Ogrodu zdecydowanie różniły się od dotychczasowych doświadczeń z czego jesteśmy bardzo zadowoleni i za co dziękujemy wszystkim kucharzom z którymi gotowaliśmy :) Mamy nadzieję, że kiedy Słoneczny Zdrój ponownie będzie organizował takie przedsięwzięcie to również będziemy mogli w nim wziąć udział :)

000

Pierwsze obrady i ustalenia :)

001

002

A teraz czas wziąć się do pracy :)

003

Jurek – dobra dusza – zawsze w gotowości aby wspomóc i otrzeć czoło :) Szkoda tylko, że był taki uczynny tylko względem Michała :)

004

005

006

007

008

009

Kolorowe marchewki, znane z programu HK już się tworzą :)

010

011

012

013

014

015

016

Pierwsze przymiarki jeżeli chodzi o komponowanie serwowanych podczas imprezy potraw :)

017

018

I jeszcze szybkie zdjęcia co by nie zapomnieć jak powinna wyglądać serwowana potrawa :)

019

020

021

021a

Chwila zadumy i oczekiwanie na wizję twórczą :)

022

I jest – tak będzie najlepiej :)

023

Awokado, tony awokado :)

024

Rozważania na temat tatara :) Tak podać? A może inaczej? Co będzie lepiej? :)

025

026

027

028

029

030

031

032

I zaczynamy – już goście siedzą i czekają na pierwsze rozdanie :)

033

Prezentacja drużyn – najpierw czerwona, później niebieska :)

034

035

Działamy :)

036

Praca wre w obu kuchniach, a Seba i Marcin pilnują aby wszystko było na 110%  :)

037

038

Uff – już po :) Można odsapnąć :)

039

040

Tradycyjna sweet fotka czerwono-niebieskiej ekipy Piekielnego Ogrodu :)

Piekielny Ogród

Nie mogło tez zabraknąć sweet foci gotującej ekipy i uczestników Piekielnego Ogrodu :)

041

Kilka pozowanek żeby nie było, że nie mamy parcia na szkło ;)

042

043

044

045

046

A na koniec relaks i dobra zabawa :)

047

048

Zdjęcia bez naszego logo zapożyczone z profilu na facebooku Hotelu Słoneczny Zdrój i portalu Echo Dnia.

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *