- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
To był miło spędzony czas na kolejnych warsztatach kulinarnych :) Tym razem firma Electrolux zaprosiła blogerów na przygodę z kuchnią polską, którą poprowadził Maciej Nowicki w szef kuchni Villi Intrata w Warszawie. Początek warsztatów to wędrówka po ogrodzie gdzie mogliśmy spróbować szeregu ziół, które są wykorzystywane w kuchni restauracji. Później przyszła kolej na troszkę zajęć praktycznych abyśmy mogli poczuć smaki z dawnej kuchni polskiej jednak w nowoczesnym wydaniu – z tego co wspomniał szef Maciej to nasze kubki smakowe mogłyby nie do końca przyjąć oryginalną wersję potraw ;) Podzieleni na kilka “obozów” zabraliśmy się do pracy – choć prędzej powinniśmy to nazwać zabawą, a nie pracą bo to była czysta przyjemność ;) Część robiła przystawkę – a nawet dwie) tj. jaja z winem i cynamonem oraz ostrygi z octem malinowym. Kolejna część jesiotra z rutą na rabarbarze i szparagach zaczynając oczywiście od filetowania ryby, a jeszcze jedna przygotowała deser jajeczniki wspaniałe – dziwnie brzmiał ale podobno smakował nieźle ;) (my ostatnio bezglutenowi więc nie próbowaliśmy ze względu na zawartość mąki w przepisie). Praca szła sprawnie i szybko jednak nie ma się co dziwić jak głównodowodzący to świetny szef kuchni, a i pomocna ekipa też wiedziała co trzeba zrobić. Dodatkowo do pomocy były fajne zabawki firmy Electrolux, które tak parowały i grzały, że nawet nie zauważyliśmy kiedy pojawiła się i zniknęła solidna burza :) Na koniec sympatyczna degustacja i powrót do Krakowa z nowymi doświadczeniami, których niech będzie jak najwięcej :)
Dziękujemy organizatorom za zaproszenie :)