- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj zapraszamy na empanady z mięsem mielonym. Są to delikatne, smaczne i pikantno-słodkie pierożki zrobione z ciasta francuskiego i pieczone w piekarniku :)
Składniki:
– 250 g mielonej wołowiny
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 200 g pomidorów
– szczypta mielonego cynamonu
– szczypta mielonego kminku
– szczypta mielonej chili
– 2 łyżeczki cukru
– 1 łyżeczka octu
– 1 łyżka posiekanej kolendry
– 2 łyżki płatków migdałowych
– sól, pieprz
– 1 łyżka oliwy
– ciasto francuskie
– 1 jajko
W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę drobno posiekaną. Gdy cebulka nam się już zeszkli dorzucamy mięso mielone i dusimy aż nam zbrązowieje. Teraz dorzucamy pomidory obrane i pokrojone na drobną kostkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem, kminkiem, cukrem i octem. Dusimy na małym ogniu do momentu gdy pomidory nam odparują i powstanie gęsty sos. Na końcu dodajemy posiekaną kolendrę oraz migdały uprażone na patelni.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na cienko i wycinamy z ciasta krążki o średnicy 10 cm. Na środek kółka układamy 1 łyżkę nadzienia, smarujemy brzegi roztrzepanym jajkiem i sklejamy. Wszystkie brzegi dodatkowo dociskamy widelcem. Gotowe empanady nakłuwamy na wierzchu widelcem i smarujemy jajkiem.
Empanady wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy 20 minut.
Smacznego :)