Drożdżowa gwiazda

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Ostatnio Iza wrzuciła mi na fejsa propozycję wykonania ciacha. Hym… pomyślałem, czemu nie zrobić zwłaszcza, że dobre ciacho nie jest złe :) Tak więc w ramach oczekiwania na wypełnienie czasu przez moich projektowych 40-tu mentorów zabrałem się za własną wersję drożdżowej gwiazdy – u mnie z konfiturą w dwóch wersjach zamiast nutelli :)

DSC_8230x

Składniki:
– 450g mąki pszennej
– 70g cukru
– 7g drożdży w proszku
– 30g roztopionego masła
– 180ml mleka
– 2 jajka
– szczypta soli
– 70g konfitury malinowej
– 100g konfitury z malin i czekolady Wawel

Ilość powyższych składników wystarczy na 9 części naszej gwiazdy, a każda z nich jest wielkości średniej sklepowej drożdżówki :)

DSC_8239x

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Przesiewamy mąkę i mieszamy ją z cukrem, solą i drożdżami. Następnie dodajemy roztopione masło, ciepłe mleko (żeby aktywować drożdże) i żółtka (białka zostawiamy na później). Wszystko razem mieszamy w misce a następnie wykładamy na blat i wyrabiamy – gdzieś 10-15 minut aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie się rozwarstwiać.  Po wyrobieniu wkładamy ponownie do miski i przykrywamy folią spożywczą jednocześnie odstawiając w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny (ciasto winno przynajmniej podwoić swoją objętość – moje nawet potroiło ;) ).

Kiedy ciasto nam już wyroście wykładamy na blat i dzielimy na 4 w miarę równe części. Teraz każdą z nich jeszcze moment wyrabiamy na podsypanym mąką blacie, a następnie rozwałkowujemy na placki średnicy gdzieś 25 cm. Nasza drożdżówa ma mieć kształt koła dlatego też aby sobie ułatwić życie jak i wiedzieć gdzie będzie trzeba nałożyć konfiturę, użyjemy do tego celu talerza, który odciskamy na naszym cieście.

001

Po przygotowaniu czterech “placków” zabieramy się za smarowanie. W wyznaczonym przez talerz obszarze nakładamy najpierw czekoladę z konfiturą i przykrywamy to kolejnym plackiem. Drugi smarujemy konfiturą i znów przykrywamy częścią ciasta. Trzecią część smarujemy tak samo jak pierwszą i przykrywamy ostatnim rozwałkowanym plackiem. Nie nakładajcie zbyt dużej ilości gdyż później będzie Wam wyciekać z każdej strony i trudniej się zwijać (wiem to z własnego doświadczenia ale tak to jest jak chce się zrobić na “bogato” :) ).

002

Z tak przygotowanych warstw wycinamy okręg.

003

Kolejnym krokiem będzie zabawa w robienie gwiazdy :) Na środku naszego okręgu stawiamy szklankę do góry dnem i lekko dociskamy żeby odznaczyć kształt. Nie ściągając jej nacinam ciasto na 16 równych części (nacinamy przez wszystkie warstwy).

004

Po nacięciu ciasta zaczynamy zawijać poszczególne części z tym że najlepiej jest to robić dwójkami gdyż jedną część wywijamy w lewo a druga w prawo (wywijamy dwukrotnie każdą część żeby się ładnie zwinęła) i każdą z dwójek łączymy końcówkami (przed złączeniem musimy zawinąć każdą część jeszcze o połowę żeby spasowały do siebie). Kiedy mamy już złączone wszystkie części, smarujemy białkami jajek, przykrywamy szmatką i odstawiamy jeszcze na 20 minut.

005

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy do przestygnięcia choć nie da się ukryć że ciężkie jest to oczekiwanie :)

Jeżeli macie ochotę to śmiało można spróbować zrobić choć trzeba przyznać że troszkę ta nasza drożdżowa gwiazda jest czasochłonna – ale co tam, najważniejsze, że całkiem nieźle smakuje :) Teraz kolejna wersja przed nami czyli klasyka z nutellą ;)

DSC_8234x  DSC_8243x

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



5 thoughts on “Drożdżowa gwiazda”

  1. świetnie wygląda! A sam sposób złożenia po prostu genialny. Muszę kiedyś spróbować swoich umiejętności i i zrobić takie cudeńko :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *